“Пропускали крізь стрій, де били гумовими кийками” – омбудсмен про знущання над українськими полоненими

Українських військовополонених утримували в жахливих умовах.

Захисників і захисниць били гумовими кийками, змушували спати на холодному бетоні і позбавили туалетного паперу, мила, зубних щіток та пасти. Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час брифінгу.

“Це не було як виключення, а як загальна практика,” резюмував він про спання на бетоні.

Він додав, що українцям не давали ні матраців, ні ковдр. І зазначив, що місця, де утримували українців, не підходили для такої кількості полонених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У російському полоні перебувають майже 800 бійців “Азову”

Лубінець розповів, що до українських захисників застосовували звичну для російського полону “процедуру” чоловіків та жінок “пропускали крізь стрій, де били гумовими кийками”. Окупанти били з такою силою, що ці кийки ламалися. Після цього українських полонених били вже дерев’яними палками.

Ще один спосіб знущання “вудочки вниз”, коли людині потрібно стояти з опущеною вниз головою посеред плацу чи двору. Тих, хто порушував наказ, били.

Омбудсмен розповів також про те, що українським полоненим давали вкрай мало їжі та води. А кілька днів тому голова патронатної служби “Азова” Олена Толкачова розповіла, що майже у всіх 215 людей, які повернулися з російського полону 21 вересня, крайній ступінь анорексії.

“Все починалося з процедури захоплення в полон. Зрозуміло, що якихось там юридичних моментів як визнання військовополоненим, статус комбатанта не відбувалося”, сказав Лубінець.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України обміняли на нардепа Віктора Медведчука.

Серед звільнених п’ятеро командирів: Денис Прокопенко “Редіс”, Святослав Паламар “Калина”, Олег Хоменко, Сергій Волинський “Волина” й Денис Шлега.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували у російському полоні. Оборона Маріуполя тривала 86 днів.

До багатьох зі звільнених з полону українських захисників застосовувалися дуже жорстокі види тортур. Багатьох українських військовополонених росіяни тримали в одиночних камерах.