Безпека дітей у автомобілі: головні правила та поради батькам

Під час подорожі в автомобілі діти найбільше схильні до різних небезпек. Маленькі пасажири через свою непосидючість можуть травмуватися навіть у звичайній ситуації, не кажучи вже про екстремальні моменти: різке гальмування, раптове прискорення, а тим більше під час аварії.

Недарма вигадали дитяче автокрісло: воно не лише захищає малюка від травм, а й фіксує його на місці, нейтралізуючи надмірну активність. Втім, до певного часу багато хто з батьків не знає, що деякі дії їхніх чад можуть спровокувати неприємності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3-річний Лео з Ірпеня розчулив мережу, переспівавши хіт “Океана Ельзи”

Розповідаємо, яких заходів потрібно вжити, щоб зробити поїздку в автомобілі найбільш комфортною та безпечною для дитини.

Невинна на перший погляд поведінка мирне стояння під час руху справді небезпечна. Навіть при різкому гальмуванні, не кажучи вже про ДТП, дитина може тяжко травмуватися, вдарившись у деталі інтер’єру.

Дитина, яка на ходу розглядає через відкрите вікно навколишні пейзажі. Ну наче зворушлива картина, але небезпек тут одразу кілька, а загроза отримати удар гілкою або бортом вантажівки по голові ще не найбільша. Також малюк може травмуватися, вдарившись у рамку вікна під час раптового маневру. Адже голова найважча (причому важка непропорційно!) частина тіла у дитини, і правильно тримати її під час різких прискорень та екстрених гальмувань вдається не завжди.

Грати взагалі чимось із обладнання машини на ходу не варто, адже тикаючи і смикаючи всі без розбору ручки, дитина може раптово відчинити двері на ходу. Навіть якщо всі в салоні пристебнуті ременями і ніхто не випаде на асфальт, навстіж відчинені двері навряд чи порадують водія та сусідів у транспортному потоці.

Якщо дитина має схильність до вкачування, їй краще дивитися у вікно, ніж у книгу або смартфон. Взагалі, діти часто страждають від “морської хвороби”, і якщо мати ще недосвідчена в подорожах, водієві добре було б заздалегідь нагадати їй про таку небезпеку. Потрібно, щоб на борту був запас серветок та дорослий, який зможе відволікати дитину розмовами чи цікавою грою: фізичними іграшками, загадками, віршами тощо.

Звичку малюка розкидати предмети навколо себе під час перебування в машині треба приборкати. Тому що один точний кидок може банально налякати водія та відволікти його від дороги.

Не можна давати дитині пересуватися із задньої частини салону до передньої. Таке “ходіння” між передніми кріслами неприпустимо. На перший погляд, у машині з великим салоном малюк при цьому може і не штовхати водія, але якщо в цей момент на дорозі станеться щось нештатне, дитина може перешкодити водієві побачити перешкоду праворуч або дзеркало. Крім того, маленький пасажир під час різкого маневру може впасти на водія та заважати йому керувати машиною.

Бронежилети для дітей почали виготовляти у Львові, вони 1 класу захисту – рятують від куль пістолета, та найголовніше, кажуть розробники, – захищають від уламків.

Окрім бронежилета, роблять також каски.