Порошенко привіз гуманітарний вантаж у Козачу Лопань на Харківщині: “русскій мір” залишає по собі суцільні руїни

Петро Порошенко побував на звільнених територіях Харківської області, привіз гуманітарний вантаж у Дергачівську громаду.

Селище Козача Лопань усього за три кілометри від державного кордону з Росією. 7 місяців люди тут жили в окупації, зараз досі немає світла і зв’язку. Мешканцям привезли генератори, спальники, харчі та ліки. Місцеві жителі кажуть дуже потрібен Старлінк, а ще просять машину швидкої допомоги. Кажуть їхню вкрали окупанти.

“Козача Лопань була окупована 24 лютого. І в цій місцевості було загалом 4 тисячі російських військових”, показує Порошенко позиції ворожої артилерії.

“Проїжджаючи селищем, відчуваєш страшний біль і одночасно злість. Селище було одним із перших, які окупувала російська орда. Окупувала і зруйнувала. Тут немає зв’язку, немає світла та газу. “русскій мір” залишає по собі суцільні руїни”, показує Петро Порошенко розтрощені оселі.

“Тут, як і в багатьох інших містах та селах звільненої Харківщини, російські виродки влаштували катівню. Знущалися жорстоко. Влаштовували допити звичайним селянам. Мабуть, кожен другий житель села пройшов через “підвал”, зазначив п’ятий президент.

“Попри біль та страшну втому українці не здалися. Зі сльозами на очах зустрічали Збройні Сили України”, говорить Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко в Corriere della Sera: немає жодного “референдуму” є фарс, щоб виправдати божевілля Путіна

Староста селища Людмила Вакуленко підняла український прапор, щойно росіяни втекли. Російська ганчірка, яку зірвали із будівлі селищної ради, досі валяється під ногами.

Раз по раз у селищі чути віддалені вибухи, це обстрілюють з російської території. Навколишні землі нашпиговані ворожими мінами. Але люди щасливі кажуть, головне, що ЗСУ вигнали окупантів. І хоч світла немає, але традиційний коровай з печі для гостей є.

“Зараз в селищі залишилося буквально 1,5 тисячі населення, в чотири рази менше, ніж до окупації. Привезли людям генератори, спальники на перший час. І обов’язково привеземо Старлінк”, пообіцяв Петро Порошенко.