Китай в ООН оголосив свою позицію щодо війни в Україну

Китайська Народна Республіка підтримує всі міжнародні зусилля, які сприяють мирному врегулюванню кризи в Україні.

Пекін виступає за переговори сторін та рішення, яке б враховувало “легітимні занепокоєння у сфері безпеки всіх країн”. Про це під час виступу в Генасамблеї ООН заявив міністр закордонних справ КНР Ван Ї.

“Закликаємо всі сторони конфлікту не дозволити йому “розлитися” далі”, – зазначив китайський міністр.

Китай, за його словами, є посередником у багатьох “гарячих точках” і “дотримується власних традиційних підходів” до їхнього врегулювання.

“Ми намагаємось вирішувати проблеми гарячих конфліктів мирними засобами шляхом справедливих і прагматичних мирних переговорів”, – сказав Ван Ї.

На початку свого виступу очільник МЗС КНР наголосив, що Китай підтримує мир і виступає проти війни, за рівноправність і проти спроб одних держав застосовувати силу стосовно інших.

“Потрібно враховувати інтереси всіх країн, великих і малих, що є основним принципом Статуту ООН… Жодна країна не стоїть вище інших, жодна країна не повинна зловживати своєю силою, щоб залякувати інші суверенні країни”, – зазначив Ван Ї.

Як відомо, від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну Китай заявив про нейтралітет і відмовляється надавати військово-технічну, фінансову та іншу матеріальну допомогу жодній зі сторін. Водночас Пекін регулярно демонструє політичну підтримку москви на міжнародній арені, через що його позиція піддається критиці з боку західних держав і сприймається більшістю країн світу як “проросійський нейтралітет”.