Угорська помста: уряд Орбана штучно блокує продаж українського світла до ЄС – подробиці (Відео)

угорська помста

Український уряд стверджує, що Україна може продавати в ЄС вдев’ятеро більше електроенергії, ніж зараз

Уряд угорського прем’єра Віктора Орбана штучно блокує продаж українського світла до ЄС. Про це вже офіційно говорить українська влада. Нині торги струмом у Євросоюзі для України дуже важливі. Союзу його не вистачає і ціни там кращі. А це і допомога нашим партнерам, і добрий виторг для бюджету. Журналіст “5 каналу” Сергій Барбу розбирався. 

З Євросоюзом торгувати вигідно. Особливо світлом. Ціни на струм у спілці суттєво вищі, аніж в Україні. І результати не забарилися. За українське світло держава вторгувала вже понад 4 мільярди гривень. Більше країна заробляє хіба від продажу аграрки.

“Якщо в Україні ціна на електрику складає десь 4 тисячі гривень, то у Європі мова йде про 350-400 євро. Залежно від часу доби”, – пояснює директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Україна продає світло до Євроспілки лише з червня. І вигідно це не тільки нам.

“Експорт електроенергії вигідний і нам, і ЄС. Ціни на струм у ЄС останні місяці б’ють рекорди. І що більше надходить додаткових джерел постачання електроенергії, то легше це для ринку і для споживачів. Це допомагає ЄС хоч трохи боротися з цінами на електроенергію”, – розповідає президентка аналітичного центру DIXI Group Олена Павленко.

З березня Україна стала частиною Євросоюзу. Принаймні енергетично. Ми приєдналися до європейської мережі й попрощалися з Росією та Білоруссю, куди раніше вели дроти. Під час війни Україна зуміла довести – ми надійний енергетичний партнер.

“Це реальний інструмент недопущення енергетичної бідності для десятків мільйонів людей у країнах Європи, з якими ми межуємо. Це стабілізація енергетичної ситуації на всьому Європейському континенті”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

Світло експортуємо у Польщу, Румунію та Словаччину. А могли б і в Угорщину. Та офіційний Будапешт штучно гальмує процес.

“Вони не купують електроенергію в Україні з політичних міркувань, незважаючи на історичні комерційні відносини в цій сфері. Незважаючи на поточний дефіцит на європейському ринку, угорці під надуманим приводом зробили його мінімальним та підвісили у повітрі подальше розширення”, – пояснює радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

Український уряд щедрий на обіцянки. Прем’єр переконаний, можемо продавати в ЄС чи не вдесятеро більше світла. Але є суттєва умова.

“Ми хочемо розширити можливості нашого експорту максимально – до 2700 МВт. Наразі 300 МВт. Якщо ЗАЕС немає в енергомережі України, звичайно, ми себе забезпечимо. Чи матимемо надлишок для експорту до Європи – це питання, справді, на сьогодні неоднозначне”, – пояснив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Запорізька АЕС струму для країни зараз не виробляє. А вона найпотужніша в Україні. Це аж шість енергоблоків. Інші АЕС працюють звично.

“В умовах воєнного стану Хмельницька АЕС працює і генерує електричну енергію, відповідно до диспетчерського графіку. Ми виконуємо ремонтні роботи у встановлені терміни”, – пояснює генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра.

Та росія продовжує свій ядерний тероризм. Яких іще вибриків можна чекати від Кремля – невідомо. Адже стріляти по території АЕС для московитів не проблема.

“У ніч проти 19 вересня Росія здійснила обстріл промислового майданчика АЕС. Внаслідок ударної хвилі пошкоджено вікна будівель. Відключилися три високовольтні лінії. Будь яких інших пошкоджень – руйнувань будівель АЕС чи пожеж – не було”, – розповів генеральний директор Південноукраїнської АЕС Ігор Полович.

АЕС в Україні виробляють найбільше світла. Останні офіційні дані уряд публікував у січні. Тоді працювали усі атомні електростанції.

Майже 60% струму в Україні родом з атомних станцій. Приблизно третина – це теплові станції на вугіллі, газі чи мазуті. По 5% дає енергія річок і так звана зелена. Тобто сонячні панелі чи вітряки.

З тепловими станціями ситуація в Україні така: чотири ТЕС (Луганська, Вуглегірська, Слов’янська та Запорізька) або знищені, або в окупації. Взимку на них не покладешся.

Але й робочі теплові станції теж із проблемами. Їхні блоки масово йдуть на аварійні ремонти. Таких цієї осені удвічі більше, аніж було торік.

“Ремонти вчасно не провели. Перш за все “Центренерго” не відпрацював належним чином підготовку”, – пояснює директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

А робота теплових станцій надзвичайно важлива. Саме вони допомагають маневрувати нашій енергосистемі. Тобто є різка потреба у світлі – ТЕС швидко збільшують його виробництво. І навпаки. Наприклад, АЕС так не працюють. Вони виробляють світло рівномірно. Попри все – панікувати не варто. Зараз Україні світла вистачає, його навіть забагато. Як буде взимку? Залежить, зокрема, від того, як добре захищені наші мережі і станції. А ворог не приховує – по них битиме.

І за таких умов сподівання є на ЄС. Бо зараз Україна продає світло до Євросоюзу. А взимку все може бути навпаки. Брюссель до цього готовий. 

Сергій Барбу, “5 канал”

Нагадаємо, 19 вересня російські терористи обстріляли Південноукраїнську АЕС, що знаходиться на Миколаївщині.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.