РНБО досі не запровадила санкції проти найбагатшого олігарха Росії, який постачав сталь для ядерної зброї

Корпорація найбагатшого олігарха Російської Федерації Володимира Лісіна “НЛМК” з 2014 року постачала сталь підприємствам-розробникам російської ядерної зброї.

При цьому Лісін може безперешкодно вести бізнес і відпочивати на Заході, наприклад, на своїх французьких віллах. Оскільки США, Велика Британія, ЄС, Україна не застосували щодо нього санкції. Про це повідомила “Радіо Свобода”.

Група “НЛМК” це металургійна “імперія” Лісіна. Розшифровується як “Новолипецький металургійний комбінат”. “НЛМК” займається як видобутком сировини, так і виробництвом продукції зі сталі.

Головною компанією групи в Росії є ПАО “НЛМК”. У ній Лісін голова ради директорів. 79% акцій “НЛМК” належать кіпрській Fletcher Group Holdings Limited, у якій Лісін є директором.

Журналісти проаналізували дані публічних закупівель РФ і дійшли висновку, що “НЛМК” співпрацювала із військовими підприємствами РФ. Причому найбільш плідно з 2014 року, коли Росія окупувала Крим і розпочала воєнні дії на Донбасі.

“НЛМК” постачав сталь “Науково-виробничому об’єднанню “Електромашина”. Воно виготовляє, з-поміж іншого, бойовий модуль “Охотник”.

Електротехнічну сталь від “НЛМК” у 2017 році отримав і “Марійський машинобудівний завод”. Він працює над розробкою зенітних систем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де санкції РНБО проти путінських олігархів? активіст

Та найголовніше, що виявили журналісти виявили, сталь корпорації Лісіна систематично постачалась на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї.

По-перше, йдеться про “Російський федеральний ядерний центр всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна”.

“Схеми” знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні і термоядерні боєприпаси.

По-друге, “НЛМК” співпрацював із Федеральним держпідприємством “Виробниче об’єднання “Север”. Журналісти відшукали контракти 2014, 2015, 2016, 2017 і 2019 років. Після 2019 року дані про закупівлі “ВО “Север” публічно не оприлюднювались.

Основною діяльністю “Севера” є виробництво компонентів ядерних боєприпасів. Тобто це саме та зброя, якою тепер, у 2022 році, Володимир Путін погрожує світу.

У підсумку ЄС, Велика Британія, Україна і США не запроваджують санкції проти Лісіна і “НЛМК”.

Навіть попри те, що “НЛМК” після 2014 року постачала сталь підприємствам, які виробляють ядерну зброю в РФ.

У металургійній “імперії” Лісіна є потужні дочірні компанії у Європі і США. У “НЛМК” є підприємства у Данії, Бельгії та Італії. Тут випускають товсті сталеві листи. У Бельгії є ще одна компанія з виробництва тонких сталевих листів. У Франції два таких підприємства.

На території США працюють три компанії. В Індіані та Пенсильванії, там тонкий прокат сталі.

Журналісти знайшли дві вілли Лісіна на Лазуровому узбережжі Франції курорті у муніципалітеті Вільфранш-сюр-Мер.

Маєтки зареєстровані на дві французькі компанії SCI GAILLARDIA (власник сам Лісін та син Юрій) і SCI BALEARA (власники дружина і син Лісіна).

Вілли розташовані по сусідству і мають вихід до моря.

Таким чином журналістське розслідування встановило: найбагатший олігарх Росії Володимир Лісін з 2014 року постачав сталь підприємствам-розробникам російської ядерної зброї, після повномасштабного вторгнення Росії його танкери обходять заборону входження в порти ЄС перевантажують нафту у морі.

В РНБО України повідомили, що наразі не отримували пропозицій про запровадження санкцій щодо Лісіна від уповноважених на це законом органів.

Володимир Лісін збагачується на постачанні до Європи нафтопродуктів в обхід заборони російським танкерам заходити в порти країн ЄС, повідомляли журналісти.