Вчителів і медиків будуть карати за колабораційну діяльність

Вчителям і медикам може загрожувати покарання за колабораційну діяльність на окупованих територіях України.

Покарання загрожує, якщо медик або вчитель обіймуть посаду у псевдоорганах окупантів та впроваджуватимуть окупаційні стандарти держави-агресора, речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко розповів під час онлайн-брифінгу, повідомляє Gazeta.ua.

Він розповів, що відповідні зміни до законодавства знаходяться на розгляді у Верховній Рад

“Маються на увазі норми, які будуть визначати рівень відповідальності людей, які вимушено залишилися на тимчасово окупованих територіях і працюють у сфері життєзабезпечення. Це стосується співробітників педагогічної сфери, медиків, людей, які працюють у комунальних підприємствах тощо”, сказав Дехтяренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не стати “виборцем” в окупантів жителів Херсонщини застерегли

Він додав, що певні сфери життєдіяльності знаходяться під охороною міжнародного законодавства.

“Тобто умовно, медик, який виконує свою клятву Гіппократа і рятує життя людей, звільнений від кримінальної відповідальності, оскільки в його діях немає ознак колабораціонізму чи державної зради. Разом із тим, якщо ця людина погодилася обійняти керівну посаду у псевдооргані охорони здоров’я, тоді ми будемо вживати відповідних заходів”, сказав Дехтяренко.

Щодо вчителів він зауважив, що покарання за колабораційну діяльність може їм загрожувати у разі впровадження в українських закладах освіти російських освітніх стандартів.

СБУ встановила понад 4 тис. осіб, яких російські окупанти планують залучити до псевдореферендумів в окупованих областях України.

Ідентифікували представників ворожих угруповань, зрадників і колаборантів, яких планують залучити до організації незаконних плебісцитів у Луганській, Донецькій, Херсонській і Запорізькій областях.