Львівські хакери “зламали” для Кремля майже 30 млн акаунтів громадян України та ЄС

Хакерське угруповання, яке “зламало” і продало майже 30 млн акаунтів громадян України та ЄС, нейтралізували.

Зловмисники зламували активні облікові записи, отримуючи доступ до персональних даних громадян. Їхню конфіденційну інформацію хакери продавали через анонімну платформу DarkNet. Гроші за це отримували на заборонені в Україні електронні платіжні системи ЮMoney, Qiwi та WebMoney. Про це повідомила Служба безпеки України 23 вересня.

За попередніми даними, хакери продали орієнтовно 30 млн акаунтів і одержали “прибуток” майже 14 млн грн.

“Їхніми “оптовими клієнтами” були прокремлівські пропагандисти. Саме вони використовували одержані установчі дані українських та іноземних громадян для поширення фейкових “новин” з фронту та створення панічних настроїв. Метою таких маніпуляцій була масштабна дестабілізація в країнах”, йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що може нанести шкоду вашому комп’ютеру і смартфону

Також зламані акаунти використовували нібито від імені пересічних громадян для поширення дезінформації щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ЄС.

За даними слідства, до складу угруповання входило декілька хакерів зі Львова. Спеціалізоване комп’ютерне обладнання вони встановили у своїх помешканнях.

“Зловмисники проникали до чужих акаунтів через шкідливе програмне забезпечення. Під час обшуків правоохоронці виявили жорсткі магнітні диски з персональними даними громадян; комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти та флеш-накопичувачі з доказами”, повідомили в СБУ.

Організатору хакерського угруповання повідомили про підозру.

Постраждати від хакерів може кожен. А в зоні підвищеної небезпеки держслужбовці, військові, працівники критичної інфраструктури, які можуть стати точкою доступу до інформаційних систем держави.

Про те, як убезпечитись, читайте за посиланням.