Цілували рідну землю: як Україна повернула частину захисників “Азовсталі” – подробиці (Відео)

Повернення захисників

Повномасштабна війна росії проти України

Взамін на наших героїв, Україна віддала росії кремлівського посіпаку і досі нардепа Віктора Медведчука

Українські герої повертаються додому! 215-тьох військовослужбовців вдалося звільнити з російського полону надвечір середи. 108-ро з них – бійці полку Азов.

Решта – військовослужбовці Нацгвардії, військово-морських сил України, ЗСУ, прикордонники, тероборонівці, поліцейські митники, двоє цивільних.

“Ми повертаємо додому наших людей”, – сказав Зеленський.

Та ще й яких! Неймовірною несподіванкою для українців стало звільнення з кремлівського полону 5-ки керівників гарнізону оборони Маріуполя. Герой України, командир полку Азов Денис Прокопенко, його заступник Святослав Паламар. Виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський. Та двоє командирів Олег Хоменко і Денис Шлега з Нацгвардії України.

Хоч і звільнені з лап росіян, командири з Азовсталі в Україну не повернулися. За умовами обміну, 5-ро керівників оборони Маріуполя нині у Туреччині. Фактично проведена екстракція і вони будуть гостями Реджепа Ердогана та під його захистом до кінця війни в Україні.

“Вони будуть знаходитися на свободі, вони будуть як вільні люди, але, на жаль, не матимуть можливостей поки бути на території України. Хоча їхні сім’ї, наскільки я розумію, мають право приїжджати”, – пояснює радник голови МВС Вадим Денисенко.

Вирушити до свого чоловіка “Редіса” якнайшвидше готова його дружина Катерина Прокопенко. Новина про звільнення застала її у Сполучених Штатах, де вона з рідними захисників “Азовсталі” перебувала по роботі. З чоловіком розмовляла і ледь стримує сльози.

“Емоції переповнюють. За голосом здається, що все добре, але я побачила, як він виглядає зараз на брифінгу… І одні емоції. Звичайно ж я рада, що він живий, але той малюнок, який я звикла бачити в житті, яким він був зовні й те, як він зараз виглядає… Я просто боюся уявити, що з ним там робили та що буде далі”, – плаче дружина командира “Азову” Дениса “Редіса” Прокопенка Катерина Прокопенко.

Що і як відбувалося у російському полоні – звільнені командири обіцяють розповісти згодом, тільки-но хоч трохи відновляться. Нині ж дякують, що на волі.

“Прийде час. Ми зможемо розказати більше. А зараз слова вдячності родинам, які нас чекали і переживали вдома. Дякую”, – сказав командир 12-ї бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького Денис Шлега.

“Нас повернули, дуже вам дякую! Просто емоції переповнюють. Дякую від усього складу збройних сил, від морських піхотинців, які захищали “Азовсталь”, – додав в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій “Волина” Волинський.

Взамін на наших героїв, Україна віддала росії кремлівського посіпаку і досі нардепа Віктора Медведчука. Хоча російська влада та московські пропагандисти раніше заявляли – ерефії він не потрібен. Медведчук державний зрадник і його обмін не завадить жодним чином розслідуванню і вироку суду, – наголошують в СБУ.

“Медведчук не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник, його провина повністю зафіксована в відповідних матеріалах, його обмін жодним чином не вплине на судові слухання, на конфіскацію майна”, – запевняє в. о. голови СБУ Василь Малюк.

Із кумом путіна на росію поїхали ще 55-ро полонених окупантів.

“Ця операція готувалася доволі довго і в обміні є кілька складових. Перша: ми обміняли одного фаната росії на 200 воїнів. Спочатку пропонували 50. Ми говорили наполягали число зросло до 200”, – розповів Зеленський.

І серед них ті, кого добре знає вся країна. Додому повернулася славнозвісна Пташка. Катерина Поліщук — парамедикиня-доброволиця Нацгвардії, підтримувала бойовий дух на “Азовсталі”.

Народжуватиме вдома Мар’яна Мамонова – 30-річна військова лікарка, капітан медичної служби, нині жінка на останніх тижнях вагітності.

З полону командира підрозділу Ведмеді Олександра Кравцова зустріла дружина Марина.

Вже з рідними і старший солдат Дмитро Козацький. Щасливим фото ділиться сестра.

Його ще називають очима Азовсталі, зроблені Дмитром Козацьким світлини та відео облетіли весь світ. На одній із них захисник Маріуполя Михайло Діанов – нині він теж удома. В Україні й боєць Азову Ілля Самойленко, про нього краще дізналися з пресконференції перед виходом з Азовсталі. Поверненню сина радіє мама Алла Самойленко.

“Просто сказав, що все, він в Україні, що скоро приїде додому”, – радіє мати захисника “Азовсталі” Іллі Самойленка Алла Самойленко.

Додому з полону окупантів повернувся співробітник СБУ на позивний Бурий, ім’я якого не розголошують. Він до останнього боронив Маріуполь на “Азовсталі”.

“Перед тим як потрапити до ворожого полону, він встиг з дотриманням вимог конспірації передати нам свої шеврони. Для мене велика честь: особисто повернути ці шеврони, як символ вашого повернення до команди Служби безпеки”, – зауважив очільник СБУ.

І, що вкрай важливо, серед звільнених із полону є очевидці подій в Оленівці, які зможуть допомогти встановити, що ж насправді сталося під час теракту 29 липня.

“Є ті, хто перебували під час вибуху, під час теракту в Оленівці в приміщенні, в якому намагалися вбити 200 людей, тому це теж дуже важливо, адже тепер в нас є доступ безпосередньо до свідків”, – пояснює командир полку “Азов” (2016 – 2017) Максим Жорін.

Разом з українськими військовими та цивільними, з полону визволили десятьох іноземців – 5-ро британців, 2-є американців, одного марокканця, одного шведа та одного хорвата. Декого з них засуджували до смертної кари, нині ж усі в Саудівській Аравії.

“Зараз ми знаходимося в столиці Саудівської Аравії, звідси разом з партнерами готуємо їхнє подальше безпечне перевезення до їхніх країн”, – сказав учасник обміну Рустем Умеров.

Водночас, слід не забувати, у полоні росії залишаються ще зо дві тисячі захисників “Азовсталі”, які досі чекають обміну. Серед них і чоловік Юлії Федосюк – Арсеній.

“Для мене день сумніший, тому що мого чоловіка не обміняли. Ми розуміємо, що їх мучать там, що їх допитують із насиллям, окрім радості хотілося б говорити про те, що ми маємо і далі боротися за тих, хто залишився”, – наголошує дружина захисника “Азовсталі” Арсенія Федосюка Юлія.

Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На визволених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, відновлення та лікування. В асоціації родин захисників Азовсталі закликали поки що не турбувати героїв та дати їм час для адаптації.

Ірина Сисак, Ганна Рибалка, Орест Пона, “5 канал”.

Нагадаємо, Україна змогла повернути з російського полону низку захисників Маріуполя.

Також, опубліковано список усіх визволених з полону оборонців.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.