Кримських татар попередили про небезпеку

У тимчасово окупованому Криму по всіх населених пунктах, де компактно проживають кримські татари проходять рейди.

Представники окупаційної влади масово роздають повістки кримським татарам і відвозять їх у військкомати. Про це у Facebook повідомила представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

За її словами, облави проводять по школах, ринках, в місцях скупчення людей.

“Вік 18-50 років, за словами наших джерел, не дивляться ні на захворювання, про які їм говорять схоплені чоловіки, з коментарем “зараз підходять усі”. Наприклад у селищі Зуя, роздали повістки близько 100 чоловікам, кримським татарам. Зайшли у школу, і роздали повістки вчителям чоловічої статі. Активно роздають повістки у селищах Азовське, Майське, Добре та по всій “долині”, де проживає велика кількість кримськотатарського населення”, зазначає Ташева.

За її даними, нині вже роздано щонайменше тисяча повісток по всьому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Криму винесли вирок у справі Нарімана Джеляла та Асана й Азіза Ахтемових

Ташева називає це показовою акцією покарання кримських татар, які не підтримували окупантів і зараз активно підтримують дії ЗСУ й виступають проти війни.

“Кілька тисяч кримськотатарських чоловіків, які можуть бути вбитими або покаліченими на війні, для малочисельного кримськотарського народу точно вплине на кілька майбутніх поколінь кримських татар. Чоловіків у кримських татар через наслідки депортації є менше. Я вже не говорю про те, що воювати доведеться проти своїх людей – українців, кримських татар, які воюють у складі ЗСУ. Кримських татар хочуть знищити використовуючи для цього мобілізацію. Нам важливо говорити про це, про чергові злочини Росії”, пише Ташева.

Вона закликає кримських татар не ходити на публічні заходи, в тому числі на п’ятничну молитву. За можливості просить людей виїжджати з Криму.

“Робіть все що можете, використовуйте всі законні і “незаконні” методи для того щоб не бути мобілізованими”, пише Ташева.

Чоловікам віком від 18 до 35 років потрібно негайно покинути тимчасово захоплені росіянами території. Виїжджати можна, зокрема, через Крим до Грузії. А потім повертатись на підконтрольну Україні територію. Про це 22 вересня у Telegram заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Мобілізація у Росії навряд зупинить контрнаступ Збройних сил України. У найближчому майбутньому вона не вплине на бої, йдеться у публікації The Wall Street Journal.