У Німеччині знову відклали рішення про танки для України – Politico

У Бундестазі Німеччини в черговий раз перенесли голосування депутатів за пропозицією про негайну передачу на користь Збройних сил України основних бойових танків Leopard. Проєкт пропозиції переданий для вивчення в комітети.

При цьому канцлер Німеччини Олаф Шольц цього разу був на волосині від поразки, завдяки тому, що в цьому питанні проти нього об’єдналися як опозиція, так і коаліціянти, повідомляє Politico.

Опозиційний до Шольца блок “Християнсько-Демократичний союз / Християнсько-соціальний союз” (ХДС/ХСС) вимагав негайного голосування за пропозицією Бундестагу, в якій міститься вимога до уряду про постачання танків та БМП для України.

Як зазначає видання, це фактично означало б вотум недовіри політиці Шольца, який всіма силами ухиляється від поставок, винаходячи різні приводи. Небезпека для Шольца і його Соціал-демократичної партії (СДПН) партії полягала в тому, що проти нього виступили не тільки опозиціонери, але і союзники по коаліції – “зелені” та СвДП.

“Голосування щодо постачання зброї в Бундестазі ризикувало виявити смертельні тріщини в єдності уряду та навіть могло призвести до поразки Шольца в парламенті”- йдеться в матеріалі.

Ціною великих зусиль, після 50 хвилин палких дебатів у залі засідань, вдалося схилити більшу частину депутатів від СДПН, “зелених” та СвДП віддати голоси за відправку пропозиції до комітетів з іноземних та економічних справ.

Фактично, таке рішення затримує голосування на кілька тижнів. Однак насправді це може означати лише тижневу затримку – опозиція має повне право вимагати проведення засідання по ще одній своїй аналогічній пропозиції про танки для України, яке було передано в комітети ще в червні та з того часу успішно замотувалося на рівні комітету бундестагу.

Раніше уряд Німеччини вкотре відмовився передати танки Leopard 2 Україні. Цього разу придумали причину, що нібито навчання українських військових поводженню з цими танками займе тривалий час.

Також стало відомо, що німецький виробник зброї Rheinmetall власними коштами повністю відновив 16 БМП Marder зі старих запасів. Компанія готова відправити їх в Україну, але відправку блокує федеральний уряд з невідомої причини.