“Женці” та “Сірі Орли”: у Конгресі вимагають від Пентагону скоріше надати Україні важкі БПЛА

У Конгресі США звернулися до Пентагону з проханням якомога швидше відправити Україні у якості військової допомоги важкі ударні безпілотні літальні апарати виробництва Сполучених Штатів.

У листі міністру оборони Ллойду Остіну, який підписаний двопартійною групою з 17 конгресменів, йдеться про безпілотники MQ-1C Gray Eagle та MQ-9a Reaper, повідомляє CNN з посиланням на текст листа.

“Україна могла б краще протистояти російським загрозам за допомогою передових безпілотних авіаційних систем або дронів” – йдеться в листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ППО збила відразу чотири іранських БПЛА Shahed-136 Командування ПС ЗСУ

Конгресмени вважають, що ці БПЛА могли б зіграти велику роль у спостереженні та цілевказанні, зокрема, в такому, яке необхідно для протидії російським ракетам. Законодавці вимагають від Пентагону не затягувати з оцінкою ймовірності відправки безпілотників в Україну, оскільки тим більше тягнеться історія з відправкою, тим більше українців може стати жертвою агресії РФ.

У Пентагоні, коментуючи лист, заявили, що пам’ятають про запит України на важкі БПЛА, але досі не вирішили, чи відправляти їх в Україну.

MQ-9 Reaper та MQ-1C Grey Eagle – це важкі ударні безпілотники армії США, вважаються найкращими у своєму класі. Несуть досить вагомий набір озброєння і можуть дуже довго перебувати в повітрі. В Іраку та Афганістані такі БПЛА застосовувалися армією США для ліквідації високопоставлених лідерів та важливих об’єктів ісламських терористів.

21 вересня Міністерство оборони Сполучених Штатів уклало контракти з компанією AeroVironment, провідним постачальником безпілотників. Контракт передбачає будівництво дронів-камер класу Switchblade в інтересах України.

Компанія Baykar продовжує реалізацію плану зі створення в Україні наукового та виробничого центру. Завод, побудований в Україні, буде виробляти безпілотники, в тому числі знамениті “Байрактари”.