У Франції створили найдовшу у світі книгу. Але прочитати її неможливо. Фото

Бельгійський художник Ілан Мануах випустив друком найдовшу книгу під назвою ONEPIECE (Неподільність). У ній 21 540 сторінок.

Проєкт надрукувало французьке видавництво JBE. Всередині – комікси художника Ейітіро Оди, які виходили з 1997 року в японському тижневику Shōnen Jump, одному з найпопулярніших манга-журналів у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стівену Кінгу 75. Маловідомі факти й фото з життя “короля жахів”

Унікальна книга вийшла обмеженим тиражем накладом у 50 примірників, кожен з яких коштує 1900 (близько 70 тис грн). При цьому вага книги 17 кг, а ширина корінця понад 80 сантиметрів.

При цьому в ONEPIECE авторство Оди жодним чином не згадується.

Через товщину книги сторінки гортати фізично неможливо, тому це “нечитабельна скульптура у формі книги”, – пише The Guardian.

“ONEPIECE це нечитабельна скульптура, що має подобу книги, яка матеріалізує екосистему онлайн-поширення коміксів”, коментує мистецький витвір Мануаша представник видавця книги JBE.

На сьогоднішній день це буквально найбільша книга у світі, нею можна захоплюватися як матеріалізацією екосистеми, насиченої медіа, додали в видавництві.

У такий спосіб Мануах унаочнює надмірність онлайн-контенту, що є викликом для самого мистецтва манги. Комікси існують і як література, і як товар – саме це й доведено до межі у проєкті ONEPIECE, який функціонує як колекційний об’єкт.

Отже, якщо захищений авторським правом контент неможливо навіть побачити, переконані у JBE, авторське право Оди на цей твір не поширюється.

Ейітіро Ода є найбільш комерційно успішним мангакою всіх часів, його статки сягають $200 млн. Оригінальна сага One Piece потрапила у Книгу рекордів Гіннеса як серія коміксів одного автора з найбільшим тиражем – наразі він перевищує 400 млн. копій.

Будь-який автомобіль, який активно експлуатують, поступово може втратити привабливий вил, якщо власник не стежитиме за ним. Насамперед це стосується кузова.

Поступово блиску стає менше, оскільки на поверхні кузова з’являються подряпини та сколи. А якщо не стежити то й плями іржі. Цілком виключити появу сколів та подряпин не вийде, але можна мінімізувати їх наслідки.