На росії хочуть мобілізувати 1 мільйон, у світі не вірять погрозам путіна та захоплюються українськими військовими – про 211-й день повномасштабної війни (Відео)

211-ий день війни

Український контрнаступ в осінньо-зимовий період не зупиниться

Росія розраховує кинути на війну в Україні близько 1 мільйона людей. Принаймні, такі плани малюють у Кремлі. Чи має ворог достатньо ресурсів, щоби спорядити, навчити і підтримувати таке військо? Від 24-го лютого ми бачили достатньо не надто хороших прикладів з уп’ятеро меншим контингентом загарбників. Як реагують десь у далекій Якутії на плани призивати усіх? І чи варто очікувати щось від російських акцій протесту? Про тверезу оцінку російської мобілізації та про майбутню перемогу України, до якої докладається увесь світ – дивіться хроніку подій 211-го дня великої війни з Росією у матеріалі Олексія Пасака.

План на мільйон. Мільйон мертвих російських окупантів. Видання “Новая Газєта. Європа” з посиланням на джерела в кремлівській адміністрації з’ясувало зміст таємного пункту в путінському указі. Кажуть, що під грифом “для службового користування” приховали саме чисельність мобілізованих. І хоча публічно в Москві кажуть про необхідність призову 300-сот тисяч резервістів – та насправді бункерний дід планує мобілізувати 1 мільйон людей.

Коли ти мертвий, то про майбутнє можна вже і не думати. В американському інституті вивчення війни заявляють, що так звана “часткова мобілізація” аж ніяк не вирішить російських проблем. І значної бойової сили у ворога впродовж найближчих місяцІв не з’явиться. Ймовірно, примусово набраних армійців вистачить, щоби підтримувати чисельність ворожого війська протягом 2023-го року. Але український контрнаступ в осінньо-зимовий період – не зупиниться. І поки на Кубані перекидають танки, які бачили ще Брежнєва – то десь в Якутії потенційні резервісти із сумом спостерігають за агітацією на вулицях.

Майже на восьмому місяці великої війни росіяни чомусь збагнули, що вона значно ближче, ніж їм здавалося. Але якщо охочих протестувати в 140-мільйонній країні раніше не спостерігалося, то тепер, коли йдеться про особисті інтереси – мітинги, без особливих претензій на масовість, відбулися у низці російських міст. Правозахисники повідомляють про 1328 затриманих. Ті ж, хто не надто цікавиться політикою – могли спостерігати за процесом із затишних кав’ярень.

Спокійно, ніякої паніки немає. Гасло російських воєнних пропагандистів під час харківського контрнаступу – тепер варто повторювати і для самих жителів країни-агресорки. Інтернет-ресурс “ФлайтРадар” публікує показові дані – з десятками авіарейсів, які щохвилини прямують із тимчасової федерації до усіх можливих країн, куди ще досі пускають росіян. На кордонах із Грузією чи Фінляндією – черги з автівок. Фіни вже заявили, що хочуть переглянути правила і також заборонити в’їзд російським мандрівникам із шенгенськими візами. Голова тамтешнього МЗС наголосив, що Фінляндія не хоче бути транзитною країною. Не краща ситуація для московитів і на кордоні з Казахстаном.

А ймовірно доведеться бігти і з Криму. Колишній командувач армії США в Європі, генерал-лейтенант Бен Годжес відреагував на ядерні погрози Путіна. Каже, що у разі якщо Кремль насмілиться використати ядерну зброю – то США зможуть повністю знищити Чорноморський флот або ж військові бази Росії у Криму.

Про марність кремлівських погроз – і необхідність об’єднатися довкола України – говорять і світові лідери.

“Канада засуджує безвідповідальну ескалацію війни Путіним. Його часткова військова мобілізація, його ядерні погрози, а також поспішні російські референдуми, спрямовані на спробу анексії частини України, є неприйнятними. Поведінка Путіна лише свідчить про те, що його вторгнення зазнає провалу”, – заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

“У цей вирішальний момент конфлікту я обіцяю, що ми підтримуватимемо та збільшуватимо нашу військову підтримку України стільки, скільки буде потрібно. Поки я це говорю, нова британська зброя надходить в Україну, включно з більшою кількістю далекобійних ракет. Ми не заспокоїмося, допоки Україна не переможе. У всіх цих сферах, на всіх фронтах – настав час діяти”, – зазначила прем’єр-міністерка Британії Ліз Трасс.

І Збройні Сили України діють щодня. За минулу добу ще 400 окупантів не дочекаються зими, також ЗСУ знищили 9 російських танків та 28 бойових броньованих машин. Відмінусували у ворога ще одну артилерійську систему. Провели невтішну технічну діагностику ще для 20 одиниць автомобільної техніки. Вивели з ладу ще одну систему ППО, підбили крилату ракету та 9 безпілотників. А також відправили на приземлення ще один російський гвинтокрил.

І на цьому українські захисники не зупиняються. У Нацгвардії повідомили, що в четвер їх бійці поцілили ще один ворожий гелікоптер Мі-8 – десь на Запорізькому напрямку.

Боротьба точиться на військовому фронті, на дипломатичному – але і на культурному також. На всесвітньо відоме американське ток-шоу Стівена Колбера завітав український міністр закордонних справ. Дмитро Кулеба говорив про марність ядерного блефу Путіна, історію холодної війни і поразку СРСР. А ще – кількома словами пояснив, чому Україна не має іншого сценарію, аніж перемоги.

Олексій Пасак, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, вночі рашисти випустили по центру Миколаєва 9 ракет С-300. 

Нагадаємо, окупанти “Градом” накрили центр Нікополя: є загиблий і значні руйнування.

Як повідомляв 5.UA, рашисти завдали ракетного удару по підприємству у Краматорську та обстріляли школу мистецтв у Часовому Яру.

Читайте також: Пропуск через гуманітарний коридор на тимчасово окуповану територію призупинено – причина

Також у Генштабі назвали втрати рашистів за минулу добу. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.