Долар виріс. Чи варто купляти валюту – порада економіста

Курс долара в обмінниках виріс, однак простим українцям не варто гратися у валютні спекуляції. Купляти валюту доречно лише тоді, коли люди планують заощадити на кілька років вперед. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Дмитро Боярчук.

“Офіційний курс не міняється. Однак виріс роздрібний. Для цього можуть бути кілька причин. Це можуть бути додатковий попит на імпорт чи тиск, пов’язаний з емісією. Вона у нас постійно відбувається. У нас йде війна і вона затяжна. Гривня не може залишатися стабільною. Курс долара залежить від того, що по-перше, у нас війна. По-друге, що не можемо виробляти та експортувати. Курс також залежить від фінансових вливань з-за кордону”, наголошує Борячук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт з енергетичних питань назвав головні об’єкти обстрілів для російських терористів

В Україні постійно додруковують гроші, але з іншого боку постійно надходять вливання від іноземних партнерів, пояснює економіст.

“Затвердили 5 мільярдів доларів. Будуть ще. Звісно, зрозуміло, що буде тиск на гривню. Але яким буде і на скільки системним важко зрозуміти. Враховуючи, що допомога може розширюватися. Може збільшуватися обсяг виведення зерна. Рекомендація простим українцям у валютні спекуляції не гратися. Якщо вони хочуть заощадити на кілька років, то гривня дешевшатиме. Але якщо люди бачать, що сьогодні гривня впала і побіжать купляти долар по 45, то коли паніка пройде, то долар буде вже не такий дорогий”, говорить Боярчук.

В обмінниках долар продають за 43,04 грн. Купують за 42,58 грн. За євро пропонують 41,23 грн. Продають за 42,11 грн. Національний банк України на 22 вересня встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня. Водночас євро подешевшало на 32 коп. Коштує 36,20 грн, повідомляє Національний банк України.