Жоден зі звільнених полонених не бачив представників Червоного Хреста – Лубінець

Повномасштабна війна росії проти України

За словами Лубінця, їх мандат має змушувати країну-агресора виконувати Женевські конвенції

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець має намір порушити питання щодо невиконання своїх обов’язків Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Про це він заявив в ефірі телемарафону.

“Їх мандат має змушувати країну-агресора виконувати Женевські конвенції… Вони були присутні під час виходу з “Азовсталі” наших героїв у Маріуполі й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов’язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося… Жоден із військовополонених, яких ми вчора звільнили, не бачив представника МКЧХ. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити”, – наголосив Лубінець.

Нагадаємо, Україна змогла повернути з російського полону низку захисників Маріуполя.

Як повідомляв 5.ua, Катерину Поліщук, більш відому як “Пташка” з “Азовсталі, визволили з російського полону.

Також, у рамках обміну полоненими до України повернулися командир полку “Азов” Денис “Редис” Прокопенко, Сергій “Волина” Волинський та Святослав “Калина” Паламар.

Нагадаємо, засуджених до страти в так званій “днр” трьох іноземних добровольців визволили – за сприяння Саудівської Аравії.

Як повідомляв 5.ua, Єрмак підтвердив інформацію, що українських військових було обміняно на кума путіна – віктора медведчука.

Також, п’ятеро командирів полку “Азов” перебуватимуть у Туреччині до кінця війни під протекцією Ердогана.

Нагадаємо, серед 215 українських захисників, яких шляхом обміну було визволено з російського полону, були воїни, що пережили влаштований росіянами теракт в Оленівці. 

Також, опубліковано список усіх визволених з полону оборонців.

Як повідомляв 5.ua, у ході обміну полоненими звільнили і медика Мар’яну Мамонову, яка перебуває на 9 місяці вагітності.

Також, багатьох зі звільнених чоловіків та жінок росіяни тримали в одиночних камерах, давали дуже мало їжі й практично не давали засобів особистої гігієни.