“Часткова мобілізація Путіна може означати кінець Росії” – Олександр Мотиль

Думки у американському виданні 1945 професора політології в університеті Ратгерс-Ньюарка, фахівця з України, Росії та СРСР Олександра Мотиля

У промові Путіна, який оголосив про часткову мобілізацію російських резервістів, немає нічого такого, чого ми не чули раніше. Це вправа з повторення. Таким чином, Захід та його лакеї, неонацистська Україна, нібито нав’язали війну бідній Росії, яка не мала іншого вибору, окрім як захищатися. Агресія Заходу мовляв продовжується, а українські неонацисти беруть участь у геноциді та інших злочинах. Звичайно, народ беззастережно підтримує владу Росії та її рішення.

“Ми не можемо, не маємо морального права, віддавати наших рідних і близьких на поталу катам. Не можемо не відгукнутися на їхнє щире прагнення самостійно вирішувати свою долю”, – каже великий мораліст Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Операція “Відплата” не протверезила Єреван. Продовжують політику провокацій” Акпер Гасанов

Більше того, як великий стратег додає, “сьогодні наші збройні сили ведуть бої на лінії зіткнення завдовжки понад 1000 км, воюючи не лише проти неонацистських загонів, а й фактично проти всієї військової машини колективного Заходу”.

Враховуючи глибоку прихильність Росії до моралі та рішучість варварського Заходу знищити РФ, Путін робить висновок: “У ситуації, що склалася, вважаю за необхідне прийняти рішення, яке повністю адекватне загрозам, що стоять. Точніше, підтримати пропозицію міноборони і генштабу про часткову мобілізацію в РФ задля захисту нашої батьківщини, її суверенітету та територіальної цілісності, гарантування безпеки нашого народу та народу на звільнених територіях”.

Приблизно таку саму промову Путін виголосив 24 лютого, коли оголосив про “спеціальну військову операцію”, яка швидко переросла у катастрофічну війну. З того часу він і його поплічники повторюють одні й ж образи. Терміни та аргументи, по суті, не змінилися з часів революції Майдану 2014 року та вторгнення Росії в Криму та на Донбас.

Путін і його поплічники або живуть у паралельній реальності, або вперті брехуни, або і те, й інше

Риторика знову показує, що Путін і його поплічники або живуть у паралельній реальності, яка у всіх сенсах суперечить нашій, або є впертими брехунами, або й те, й інше.

Згідно з кремлівським сценарієм, українці-демократи та їх президент-єврей Володимир Зеленський – неонацисти. Захід, що виродився, хоче знищити Росію і завжди хотів. Навпаки, російська держава дбає лише про благо народу і змушена захищатися від неонацистського хижацтва.

Будь-хто, хто хоч трохи розбирається в путінському режимі та сучасній Україні, швидко розбереться в цих дивних твердженнях і визнає в них те, чим вони є нісенітницями диктатора-маніпулятора, який вважає, що конструює реальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля” Евген Чолій

Сумно, що Путін, мабуть, знає, що його аудиторія – середньостатистичні російські чоловіки середнього віку, які його обожнюють, повірять такій дурні. Хороша новина в тому, що є важливі ознаки невіри, яка зростає, серед багатьох, особливо молодих росіян, які знають, що вони, а не їхні старші родичі, будуть покликані боротися і вмирати в Україні, в безглуздій війні. Вони також знають, що російська армія розбита і Росія програє.

Чи згуртуються резервісти під прапором, чи віддадуть свої життя за божевільного диктатора, чи підуть вслід за здоровим глуздом і зроблять усе можливе, щоб уникнути вірної загибелі?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою” Ярослав Грицак

Кремль, схоже, розуміє, що останній варіант стає дедалі ймовірнішим. Російська Дума щойно прийняла законопроект, що посилює покарання за дезертирство, добровільну здачу в полон, непокору та псування військового майна. Очевидно, як регулярно підтверджують українські джерела, така поведінка має стати все більш поширеною, щоб Дума вжила таких жорстких кроків.

Помірковані опозиціонери почали закликати людей вийти на вулиці. Радикальні закликають спалювати призовні комісії. Підпільні рухи опору руйнують залізничні колії та іншу інфраструктуру. Десятки муніципальних чиновників по всій Росії публічно закликали до відставки Путіна. Відома співачка Алла Пугачова відкрито розкритикувала війну та режим.

Мобілізація може стати іскрою, яка розпалить політичну та соціальну пожежу і покладе край режиму, а, можливо, і самій Росії

Розумні мають робити ставку на провал путінської мобілізації та активізацію опозиції. Революції часто починаються, коли режими роблять щось кричуще, жорстоке чи дурне. Мобілізація, оголошена Путіним, може стати тією іскрою, яка розпалить політичну та соціальну пожежу, і покладе край режиму, а, можливо, й самій Росії.

Переклад Gazeta.ua