Міністри ЄС домовилися про нові санкції проти росії та постачання зброї Україні – що відомо

Євросоюз

Повномасштабна війна росії проти України

Поки що про тип санкцій не повідомляють

Міністри закордонних справ ЄС домовилися підготувати нові санкції проти Росії і збільшити постачання зброї Україні. Про це повідомив глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель, пише “Українська правда”. 

Після брифінгу міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби міністри домовилися доручити своїм командам підготувати восьмий пакет санкцій, який буде спрямований на “більш значущі сектори російської економіки” і продовжить націлюватися на людей, відповідальних за агресивну війну в Україні. Міністри ЄС проведуть свою наступну офіційну зустріч у середині жовтня, коли пакет санкцій може бути формалізовано.

Вони також домовилися про збільшення поставок зброї в Україну. Боррель відмовився повідомити подальші подробиці про тип санкцій або військової підтримки, але сказав, що, на його думку, у блоці буде “одностайна” підтримка нових заходів.

Міністри закордонних справ 27 країн блоку перебувають у Нью-Йорку на щорічних зборах світових лідерів в ООН.

Крім того, оголошення президентом рф володимиром путіним часткової мобілізації в росії є ознакою того, що вторгнення в Україну провалюється. Про це йдеться у спільній заяві прем’єр-міністра Великої Британії Ліз Трасс та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

“Вони засуджують дії росії в Україні і погоджуються, що заклики Путіна мобілізувати частину населення є ознакою того, що вторгнення Росії провалюється. Це ознака слабкості”, – йдеться у заяві.

Трасс і фон дер Ляєн вперше зустрілись особисто після того, як британський прем’єр-міністр вступила на посаду. Зустріч відбулася на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Політики також відзначили мужність і відвагу українського народу та підкреслили спільну відданість підтримувати Україну в її боротьбі доти, поки це буде потрібно.

Як інформував 5.UA, 21 вересня російський диктатор володимир путін повідомив, що в росії оголошено часткову мобілізацію. путін також відкрито заявив, що готовий використати ядерну зброю. Офіційно про його зміст сказали лише те, що в ньому йдеться про кількість людей, які можуть бути призвані в армію.

За словами міністра оборони рф Сергія Шойгу, мобілізувати збираються 300 тис. резервістів. У тексті указу цього немає. Натомість є ось цей загадковий сьомий пункт, який, власне, і стосується кількості мобілізованих, і він досі неопублікований. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.