Генерал Забродський розповів, як мобілізація вплине на армію РФ

Оголошена в Росії мобілізація не призведе до поповнення її армії висококваліфікованими військовими, а забезпечить лише “гарматним м’ясом”.

Про це у статті для “Укрінформу” написав перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал Забродський застеріг від легковажного ставлення до мобілізації в РФ

“Малоймовірно, що втрати, які понесли окупаційні війська, в основному відносяться до особового складу тилових і технічних або “високотехнологічних” підрозділів. Це може означати лише одне. Путінській армії із запасу потрібні не оператори БпЛА, не ІТ-фахівці і не номери бойових обслуг ОТРК “Іскандер”, – зазначив він.

За його словами, головну потребу складають поширені, не занадто складні для опанування, загальновійськові спеціальності типу “стрілець” або “кулеметник”.

“Говорячи простою мовою, в ЗС РФ потреба існує, скоріш за все, в гарматному м’ясі. Це відносно дешево, не дуже проблемно і порівняно швидко”, – пояснив Забродський.

За його словами, часткова мобілізація, яку оголосив диктатор Володимир Путін, є першою в новітній історії РФ, і перспектива загинути за межами своєї країни за примарні ідеали почала бентежити уяву вже зовсім іншого російського покоління.

“Подібно до того, як для професійних військових є чітка різниця між поняттями “служити” та “воювати”, так і для абсолютної більшості поки що цивільних громадян Росії є суттєва різниця між “підтримувати” та “брати участь”, – підкреслив Забродський.

Забродський зауважив, що необачно виключати із розрахунку поширену категорію невиправних російських військових романтиків, яким байдуже з ким воювати, де й за що. Не можна забувати і про типових військових заробітчан.

“Однак є підстави вважати, що більшість з них вже відправилась з України в зворотному напрямку в поліетиленовій упаковці. Сам факт прийняття російським керівництвом непопулярного рішення про мобілізацію є найкращим тому підтвердженням. Адже єдине, що могло спонукати до такого рішення, – саме нестача хай там як мотивованого особового складу”, – підкреслив генерал.

Президент Росії Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію в Російській Федерації. Про це заявив у своєму зверненні до народу, яке транслювали 21 вересня федеральні канали.

Призову на військову службу підлягатимуть лише ті громадяни, які зараз перебувають у запасі. І насамперед ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід, сказав диктатор.

Указ про “посилення мобілізаційних заходів” вже підписаний. Діяти починає від 21 вересня.