Генерал Забродський застеріг від легковажного ставлення до мобілізації в РФ

Російське командування планує продовжити війну кількістю, а не вмінням.

Тому Україна треба уважно ставитись до зростання чисельності російської армії. На цьому наголосив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський у статті для Укрінформу.

Зазначив, що 300 тис. особового складу, що планує мобілізувати Російська Федерації, це “зовсім немала оперативно-стратегічна величина”.

“Така кількість військовослужбовців становить приблизно від 60 до 100 загальновійськових бригад. Призвані за мобілізацією будуть розподілені для поповнення втрат і некомплекту особового складу вже існуючих військових частин і з’єднань. Частина з них може бути направлена для формування нових”, вважає Забродський.

Та кількість резервістів, яку РФ хоче призвати, співставна з чисельністю російської армії вторгнення навесні цього року, за словами генерала-лейтенанта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путінська мобілізація навряд чи вплине на український контрнаступ WSJ

“Втім, тисячі людей, одягнутих у військову форму, це ще не бригади і не батальйони. Головним питанням постає, як не дивно, наступне. Чотири десятки загальновійськових бригад це приблизно до 1 200 танків, до 4 000 БМП або БТР, близько 1 600 гармат і РСЗВ. Питання розширюється до двох. Звідки вони з’являться? Які саме це будуть зразки і в якому технічному стані?”, наголосив Забродський.

За його словами, Росія дійсно має бази, склади, арсенали. Водночас генерал-лейтенант нагадав, що новітні або не дуже старі БМП-3 і Т-72Б2 почали стрімко зникати ще у квітні. А з початку літа основне поповнення російських окупаційних військ танками і бойовими машинами піхоти відбувалось за рахунок Т-62, БМП-1 і МТЛБ. Тож, за словами Забродського, російські запаси військової техніки все ж таки не безмежні.

Військовий застеріг від легковажного ставлення до збільшення чисельності російських військ.

“Найбільш небезпечним для нас і, безумовно, виправданим для противника є лише один, з поки що потенційних, результатів російської часткової мобілізації. Застосування на території України будь-якої додаткової кількості поповнених або новосформованих з’єднань і військових частин дасть російському командуванню розширену можливість застосовувати свій улюблений з принципів військової стратегії Клаузевіца (пруський генерал. Gazeta.ua) концентрацію сил в обраній точці. Така масованість здатна відсунути на другий план питання мотивації, рівня підготовки і оснащення російських військ. Імовірні наслідки цього можуть бути надзвичайно руйнівними для ЗС України. Здається, продовження ведення війни російським командуванням планується все ж таки за рахунок числа, а не вміння”, зазначив Забродський.

21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію. Призиватимуть росіян, які перебувають у запасі. Мобілізацію почнуть 21 вересня.

Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що “призвуть 300 тисяч резервістів”.