Мобілізовані росіяни можуть врятуватися в Україні: Верещук назвала умову

Віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук дала росіянам рекомендації, як урятувати свої життя, коли ті опиняться в Україні після мобілізації.

За її словами, гарантувати мобілізованим громадянам країни-агресорки безпеку може лише здача у полон. Про це Верещук написала в Telegram 22 вересня.

“Ви можете просто здатися у полон. Так ви збережете найцінніше своє життя для себе, та для своїх близьких. Це краще, ніж безславна смерть на чужині. У полоні вам гарантується безпека та гідні умови утримання. Згодом вас можуть обміняти на українських полонених”, написала вона.

У випадку, якщо росіянин після здачі в полон не захоче повертатися у РФ, де за полон і йому загрожує 10 років позбавлення волі, то Україна не передаватиме таких осіб проти їхньої волі. Усе згідно із законом та Женевською конвенцією, запевнила Верещук.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію у всій Росії. Промову до народу диктатора вранці транслювали федеральні канали.

Під мобілізацію потраплять військові в запасі, які мають військові спеціальності й бойовий досвід. Диктатор планує кинути на війну в Україну 300 тис. резервістів.

Також Путін пригрозив Заходу застосуванням ядерної зброї та підтримав проведення “референдумів” на окупованій території України.

У деяких містах Росії почалися мітинги проти мобілізації. Людей затримували.