Обмін українських героїв: хто повернувся додому та як Росія забрала Медведчука

21 вересня Україна повернула 215 людей з російського полону. Зокрема, бойових командирів “Азову”. Частині звільнених загрожувала смертна кара від терористів так званої ДНР. Російському диктатору Володимиру Путіну повернули його кума Віктора Медведчука та 55 полонених росіян. Це найбільший обмін з 24 лютого.

Gazeta.ua зібрала інформацію, що про нього відомо та хто повернувся додому.

Кого повернула Україна

Серед звільнених військовослужбовці Нацгвардії, Військово-морських сил, ЗСУ, Держприкордонслужби, тероборони, Нацполіції, СБУ, митної служби, а також двоє цивільних.

Українські воїни, яких вдалося визволити: Герої України Денис Прокопенко (“Редис”) командир окремого загону спеціального призначення “Азов”, Євгеній Бова командир першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко командир роти “Азову”. Звільнено з полону також Сергія Волинського (“Волину”), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти; Святослава Паламара, заступника командира полку “Азов” по роботі з особовим складом; Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького; Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною Азовсталі; Дмитра Козацького, старшого солдата, фото та відео якого з Азовсталі облетіли весь світ. Серед звільнених також Михайло Діанов, старший сержант 36-ї бригади та голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін. До України повернулася “Пташка” Катерина Поліщук парамедик-доброволиця Нацгвардії.

Повертається Мар’яна Мамонова, військова лікарка, капітан медичної служби. З дня на день вона має стати мамою. Загалом звільнили трьох вагітних військовослужбовиць.

П’ять командирів полку “Азов” перебуватимуть у Туреччині до кінця війни

П’ять командирів полку “Азов” перебуватимуть у Туреччині до кінця війни. Це: командир “Азова”, Герой України Денис Прокопенко (“Редіс”), його заступник Святослав Паламар (“Калина”), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський (“Волина”), Олег Хоменко та Денис Шлега з Нацгвардії. Це передбачено домовленостями, досягнутими з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

“Я безмежно вдячний, що нас повернули. Емоції переповнюють. Я прийду до тями і скажу все, що маю сказати”, сказав на брифінгу в Анкарі Волинський.

“Прийде час ми дамо більше інформації”, заявив Шлега.

На яких умовах віддали Медведчука

Із 215 полонених, яких врятували з російського полону, безпосередньо 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука. Очільник СБУ Василь Малюк розповів деталі обміну кума Путіна на українських героїв:

“Медведчук це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома”, зазначив Малюк.

Медведчук це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник

Обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді.

“Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого”, додав Малюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Кілька місяців будуть важкими” що для України означає російська мобілізація

Сам Медведчук надав згоду на обмін. Йому раніше повідомили про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України. Тож прокурор подав клопотання про обмін кума Путін і суд його задовільнив.

В.о. голови СБУ нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення Росії загалом відбулося 20 таких звільнень, за результатами яких вдалося повернути з полону 802 бранців.

Обмін іноземців, які воювали за Україну

Разом із українцями, обміняли також іноземців, які воювали за Україну та потрапили у полон. У столицю Саудівської Аравії Ер-Ріяд прибув із Росії літак з 10 військовополоненими, громадянами п’яти держав.

За інформацією ЗМІ, серед звільнених полонених п’ятеро громадян Великобританії, двоє США та по одному з Марокко, Швеції та Хорватії

Переговори зі звільнення полонених проводив наслідний принц СА Мухаммед ібн Салман. Він підтримував прямий зв’язок з Україною та Росією щодо питання повернення затриманих. За інформацією ЗМІ, серед звільнених полонених п’ятеро громадян Великобританії, двоє США та по одному з Марокко, Швеції та Хорватії.

Визволених переведуть у їхні країни.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували у російському полоні.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку “Азов” підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров’я військовослужбовців гарнізону і припинення оборони Маріуполя.