Понад 170 тварин із зоопарку дитячої залізниці із Запоріжжя евакуювали на Львівщину – як проходить адаптація (Відео)

Олень

Брак уваги, голод і звуки обстрілів сильно вплинули на тварин

Кози, поросята, страуси, голуби, лама та поні заселилися у вольєри Домівки врятованих тварин. Нині звірі та птахи звикають до нового помешкання, яке побудувати спеціально для них. Багато їдять, граються та навіть показують характер.

Так дикий баран муфлон привертає до себе увагу людей. Рогатий приїхав із Запоріжжя. Разом із ним зоозахисники евакуювали на Львівщину понад 170 тварин та птахів.

“Основна причина евакуації – безпека. Через те, що за 50 км – Енергодар. Розуміємо, якщо туди щось прилетить не буде ні тварин, ні дитячої залізниці”, – пояснює керівник “Домівки врятованих тварин” Орест Залипський.

Звірів перевозили фурами, в яких облаштували тимчасові вольєри. Евакуювати тварин було непросто, розповідає керівник притулку. Операція тривала – понад пів доби.

“Не всі тварини виявилися контактними. Мусили викликати ветеринарів, і в сплячому стані забирати їх. Оленю ми стріляли седацію з ранку до 8 вечора, щоб його взяло. Перший раз бачу такого дикого поні, який не давав до себе підійти. Це теж стрес через вибухи. І вони людей не бачили від початку карантину. Бо зоопарк закрився на початку карантину”, – розповідає чоловік.

Брак уваги, голод і звуки обстрілів сильно вплинули на тварин. Звірі жили у стресі пів року. Дружній до людей поні Димок адаптовується найдовше.

“Хлопці, коли вони зайшли до нього в загін, він ставав на задні лапки і хотів бити. Тут на місці його поведінка вже змінилася. Він дається гладитися. Димок …. І взагалі він вже по іншому поводиться”, – переконує доглядачка “Домівки врятованих тварин” Анастасія Мунтянова.

Коли тварин відгодують і вони звикнуть до нового місця, доглядачі візьмуться за їхній зовнішній вигляд.

“Він потребує певних маніпуляцій, ковеля. Всіх буде вичесано, хвостик потрібно постригти. Він має на гриві якісь косички, треба їх розплести”, – каже доглядачка.

Впевнено почуваються птахи, поросята і кози. Чекають, коли до них прийдуть відвідувачі з гостинцями.

За час повномасштабного вторгнення через Домівку врятованих тварин пройшли понад 5 тисяч звірів, вивезених із прифронтових міст. Більшість залишаються жити тут. Щоби прогодувати їх, щодня у притулку витрачають 4 тисячі гривень. Допомогти тваринам може кожен – принести овочі чи фрукти або задонатити на потреби звіринцю.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, “5 канал”

Читайте також: Реабілітація за допомогою коней: як на Львівщині лікуються поранені українські воїни – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.