У ЄС вирішили, коли оформлять восьмий пакет санкції проти Росії

Міністри закордонних справ Євросоюзу домовилися підготувати новий пакет санкції проти Росії. А також погодилися збільшити поставки зброї Україні.

Таке рішення ухвалили після того, як російський президент Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію. Про це пише Reuters.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель сказав, що заява Путіна свідчить про “паніку та відчай”.

“Очевидно, що Путін намагається знищити Україну”, сказав він.

Зазначив, що міністри погодилися доручити своїм командам підготувати восьмий пакет санкцій.

“Він буде націлений на більш релевантні сектори російської економіки та продовжить націлюватися на осіб, відповідальних за агресивну війну в Україні”, пояснив Боррель.

Міністри Євросоюзу проведуть наступну офіційну зустріч у середині жовтня. Тоді пакет санкцій може бути офіційно оформлений.

Також міністри домовилися збільшити постачання зброї в Україну. Боррель відмовився надати додаткові подробиці щодо типу санкцій чи військової підтримки. Однак він вважає, що всередині блоку буде одностайна підтримка нових заходів.

В інтерв’ю виданню міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Путін намагається налякати й розділити Захід. Але його останні заяви стали “моментом, що змінив гру”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін іде на значний ризик у британській розвідці прокоментували мобілізацію в РФ

Він сказав, що ЄС має наголосити на єдності, швидкому прийнятті нового пакету санкцій і використанні механізму фінансування Європейського миротворчого фонду для збільшення поставок зброї в Україну.

“Ми також повинні заявити про взяття на себе юридичної відповідальності. Фюрерам у Кремлі не слід вважати зрозумілим, що їхню відповідальність за геноцидну війну слід сприймати поблажливо”, сказав Рейнсалу.

Утім, Reuters зазначає, що збереження єдності між 27 країнами ЄС щодо нового пакету санкцій може виявитися складним завданням на тлі енергетичної кризи, яка сильно вдарила по Європі. Зокрема, Угорщина у вівторок, 21 вересня, відкинула ідею нових санкцій.

“Тепер усе по-іншому. В авіації є приказка, що правила написані кров’ю жертв повітряних катастроф. Ну, всі (санкційні. Gazeta.ua) пакети написані кров’ю та звірствами, які вчинила Росія”, зазначив голова МЗС Естонії.

21 вересня диктатор Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію у всій Росії. Промову до народу диктатора вранці транслювали федеральні канали. Під мобілізацію потраплять військові в запасі, які мають військові спеціальності й бойовий досвід. Диктатор планує кинути на війну в Україну 300 тис. резервістів.

Так звані референдуми на окупованих територіях України й часткова мобілізація у Російській Федерації є ознаками слабкості й провалу Росії. Сполучені Штати Америки не визнаватимуть ці “референдуми” законними. Таку заяву зробила посол США в Україні Бріджит Брінк у Twitter 21 вересня.