Українські пісні у Криму: на півострові наростає спротив окупантам – подробиці (Відео)

Крим

Окупація Криму

Проукраїнські настрої у Криму неабияк лякають окупаційну владу

Українська пісня на площі Криму, у караоке-барі, на весіллі. Солов’їну часто можна почути від вуличних музикантів. Дедалі більше кримці, не боячись, висловлюють підтримку України. Синьо-жовті стрічки, українські стяги та листівки з гарячими привітами колаборантам — на окупованому півострові набрав обертів прихований рух спротиву.

“Коли ми лише починали працювати, то десятки людей виявляли відверту проукраїнську позицію і намагалися долучитися до нашого руху, а зараз це вимірюється майже тисячами”, – каже координатор руху громадянського опору “Жовта стрічка”.

Учасники руху опору “Жовта стрічка” розклеюють такі листівки на окупованих територіях, анонсують прихід ЗСУ в Крим. Розмаху набула і більш радикальна боротьба із загарбниками. Нещодавно спалили автівки російського пропагандиста дмитра кисельова.

“Вони почали чути не тільки на словах, а й на ділі, що українські збройні сили наближають той час, коли Крим буде деокупований. Така публічна активність у Криму залежить від того, який успіх буде у Збройних Сил України на півдні”, – зазначає голова правління кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв.

Із самого початку російсько-української війни росія використовувала Крим як свою військову базу, а з лютого ворожі війська випустили з півострова сотні ракет на українські міста. Згодом самі ж опинилися під прицілом. Удари по російських військових базах, складах боєприпасів і скупченню ворога зробили кримців сміливішими, і ті почали чинити спротив рішучіше.

“Ця бавовна, кримською мовою це буде памук. цей памук, він не просто так відбувається. Це наші люди, які все бачать і як можуть допомагають українські армії”, – переконаний кримськотатарський журналіст Айдер Муждабаєв.

Проукраїнські настрої у Криму неабияк лякають окупаційну владу. Відповідно до кремлівських традицій загарбники намагаються ще більше тиснути на проукраїнську частину населення. Вигадали навіть нову статтю, щоби карати їх за спротив.

Штрафом та арештом до 15-ти діб покарали працівників ресторану і родичів молодят. Так вирішили розправитися за українські пісні на весіллі. Це одна з численних схожих історій.

“Це більше, ніж 140 справ на території півострову. всі вони за статтями 20.3 кодексу про адміністративні правопорушення російської федерації”, – повідомила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

“Після 24 лютого путін вніс зміни до законодавства росії. З’явилися нові кримінальні статті та адміністративні. В цілому, ми їх називаємо це фейки про російську армію, так звана дискредитація російської армії”, – зауважує голова кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Така реакція кремля – радше побоювання стикнутися з шаленим спротивом. Повністю залякати українців таки не вийшло. Страху повні штани тим часом в окупантів, колаборантів і населення, що після окупації понаїхало на український півострів. Після розквіту бавовни у Криму багато з них — навтьоки звідти.

“Ті, кому було затишно в Криму, – зараз виїжджають. Після деокупації більшої частини Харківської області це стало масовим. Якщо не вони виїжджають, то їхні сім’ї. Усі в чемоданному настрої”, – наголошує координатор руху громадянського опору “Жовта стрічка”.

Дорога Кримським мостом у напрямку російських боліт деякий час була скута затором.

Ринок нерухомості на півострові обвалився. З’являється дедалі більше оголошень “терміново продам квартиру — недорого”. Офіційної статистики про тенденції з нерухомістю на українському півострові немає, але російські пропагандисти вже здійняли ґвалт, що у вересні з’явилося вдвічі більше охочих продати своє помешкання, аніж у квітні цього року. Ріелтер, який перебуває нині в окупованому Криму, анонімно повідомив нам, що масово виставляти на продаж нерухомість, ще й за дешевшою ціною, почали з липня. А знайти покупців не вдається.

“Я от сама з Ялти і я знаю, що по ринку нерухомості є дійсно спроби продати такі квартири тих, хто приїхав туди після 2014-го року, але треба також врахувати, що російська влада намагається обмежити купівлю-продаж нерухомості в Криму. це якраз реакція російської влади на те, що представники фсб, поліції, військових намагаються залишити Крим”, – Ольга Скрипник.

Намагається кремль стримати і втечу людей із півострова. Чоловікам заборонили залишати Крим без дозволу військкоматів. Такий панічний настрій лише на руку проукраїнській частині кримців, які із самого початку окупації нетерпляче чекають на ЗСУ.

Лідія Середюк, Олексій Тищенко та Орест Пона, “5 канал”