Реєстрація дитини, яка народилася за кордоном – Мін’юст роз’яснив

Державну реєстрацію народження дитини, яка з’явилася на світ за кордоном, проводять дипломатичні представництва або консульські установи України.

Багато українців у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації були змушені залишити Україну. При цьому за кордоном нашим громадянам доводиться вирішувати чимало юридичних питань, серед яких і реєстрація народження дітей. Про це пише Міністерство юстиції.

Реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким коштом живуть українські біженці. Соціологи назвали цифри й факти

Документи, видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

“Проведення відділом державної реєстрації актів цивільного стану України державної реєстрації малюка можливе, якщо реєстрація народження дитини, народженої в іншій державі, не була проведена компетентним органом такої держави або дипломатичним представництвом чи консульською установою України”, пише Мін’юст.

Українці, які виїхали до Словаччини, рятуючись від війни, можуть отримати медичну допомогу.

Громадяни України, які прибули до Німеччини та оформили тимчасовий захист, мають доступ до безкоштовних медичних послуг.

82% українських біженців набули статусу тимчасового захисту в країні перебування.