Як правильно мити батареї опалення: корисні поради

Як і будь-які інші речі в домі, батареї опалення збирають на собі бруд і пил. А тому їх потрібно регулярно чистити.

Шари бруду і пилу, що осіли на радіаторі, не тільки істотно знижують тепловіддачу, а й псують зовнішній вигляд приміщення, надаючи будинку дух занедбаності та неохайності. Наші поради доводять: мити батареї не так складно, як може здатися на перший погляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цибуля на зиму коли і як правильно садити

Найменше питань виникає під час чищення конструкцій зовні. Достатньо хоча б раз на тиждень протирати поверхню вологою ганчіркою або губкою, а потім сухим чистим ганчір’ям.

Радіатори в кухні додатково потребують чищення від нашарування жиру – з цим завданням впорається тепла вода з декількома краплями гелю для миття посуду.

Як почистити батарею опалення складної конфігурації (наприклад, гармошку) зсередини, розглянемо нижче.

Насамперед зніміть захисний екран, що приховує радіатор (якщо є). Найзручніше обполоснути решітки у ванні, а потім витерти насухо чистою ганчіркою. Щоб змити пил, вистачить і теплої води, сильні забруднення видалить мильний розчин.

Пилосос. Пил, що скупчився між секціями корпусу, найпростіше видалити пилососом. Добре, якщо техніка комплектується вузькими насадками, які пролізуть навіть у важкодоступні місця. Пилосос з насадкою – найпростіше та безпечне рішення

Фен. Не менш ефективно себе показує такий метод: розвісьте за батареєю велику вологу ганчірку (найкраще, бавовняну стару наволочку або пелюшку), не забувши заздалегідь прикрити стіну водонепроникною плівкою. Тепер ретельно обдуйте радіатор феном: бруд, що причаївся в куточках, осяде на ганчір’я.

Окріп. Помити батареї всередині (особливо, якщо на них накопичилася велика кількість бруду та жиру), допоможе окріп. Акуратно пролийте секції окропом: разом з водою в імпровізований піддон стече весь бруд.

Намилені рукавички. Пропонуємо просте, але ефективне рішення: ручне чищення за допомогою тканинних (господарських або звичайних, непридатних) рукавичок. Надягніть їх на руки, просочіть мильним розчином і пальцями вичистіть бруд, що скупчився між секціями.

Парогенератор. На “відмінно” із забрудненнями та жировим на радіаторах опалення нальотом впорається парогенератор. Щоб гаряча пара не зіпсувала забарвлену або обклеєну шпалерами стіну та плінтус, закрийте всі поверхні плівкою.

Спеціальні магазинні засоби. Ретельно продезінфікувати та почистити батарею допомагають магазинні засоби (спреї, а також розчини, які для зручності можна перелити у пульверизатор). Слідкуйте, щоб склад для видалення бруду та жиру підходив до матеріалу, з якого виготовлені ваші радіатори (алюміній, біметал, чавун).

Технологія: рясно нанесіть засіб зовні та всередині корпусу, залиште на належний (за інструкцією) час. Після чого змийте залишки “хімії” і бруду способом, описаним вище, або просто протріть очищену поверхню сухою ганчіркою. Спеціальна щітка економить час.

Щоб ретельно помити батареї з усіх боків, купіть у господарському магазині спеціальну вигнуту щіточку.

Як альтернатива підійде будь-який схожий підручний інструмент: стара зубна щітка, “йоржик” для миття пляшок, пензлик для фарбування радіаторів, лінійка, кінець якої обмотаний ганчіркою.

Заклеєні скотчем вікна стали реальністю життя в Україні після 24 лютого. Із початком повномасштабного російського наступу українці старанно виконують рекомендації з безпеки. І це добре. Але рано чи пізно вікна, все ж, доведеться чистити від клейкої стрічки.

Зрештою, влітку від спеки скотч запікається. У результаті зняти його зі скла майже нереально. Тому краще не чекати, поки стрічка добряче запечеться на сонці, а періодично її знімати. Головне, не забути наклеїти нову, бо ворог підступний, а мирні українські міста щодня під ракетними обстрілами. Про кілька ефективних способів очищення вікон від клейкої стрічки пише “24 канал”.