П’ять мільйонів українців втратили роботу

На одну вакансію претендує 20 людей

 Протягом літа ринок праці в Україні почав відновлюватися. Збільшення кількості вакансій фіксують від початку червня. Тенденція продовжиться у вересні та жовтні, розповідає експерт ринку праці Сергій Марченко, 48 років.

Найбільше пропозицій роботи в Києві й області, Львові, на Дніпропетровщині, Одещині. У Львівській та Івано-Франківській областях кількість вакансій становить 94 відсотки, порівняно з лютим. Це найвищий показник по Україні. У середньому по країні нараховують половину вакансій від довоєнних. Роботи бракує в Чернігові, Харкові, Сумах, Запоріжжі, які значно постраждали від російської агресії.

На 50 відсотків зросла кількість пропозицій роботи у сфері продажів. Торгівля це динамічний бізнес, що потребує найменше капіталовкладень. Навіть до 24 лютого третину вакансій на сайтах працевлаштування пропонували в сфері продажів: менеджер із продажу, по роботі з клієнтами, роздрібні продавці. Промислове підприємство відновити важко. Треба багато грошей, щоб купувати нове обладнання, станки, налаштовувати їх. А продажі відновлюються швидко. Також багато пропозицій роботи для водіїв спеціального, пасажирського, будівельного транспорту, бо зросла кількість перевезень. У зв’язку з бойовими діями ускладнилася логістика, заблоковане морське сполучення. Більшість вантажів доставляють автомобільними шляхами, тому на водіїв існує великий попит. Також затребувані бухгалтери, керівники компаній, управлінці середньої ланки, будівельники, проєктувальники. Розробники комп’ютерних програм постійно користуються попитом.

Заробітні плати поки що не зростають. Середня в Україні становить близько 15 тисяч гривень. До повномасштабного вторгнення була 16 тисяч. Але враховуючи інфляцію і знецінення гривні, можна сказати, що реальні доходи громадян знизилися на третину. Якщо кількість вакансій і надалі збільшуватиметься, це сприятиме підвищенню зарплат. Зокрема, у вересні зменшилася кількість відгуків на вакансії, тобто частина людей знайшла роботу. Багато українців перекваліфікувалися. Справжнім трендом від початку російського вторгнення стала віддалена робота. Ті люди, які й раніше працювали з дому чи змогли опанувати подібну спеціальність, найменше втратили з моменту повномас­штабного вторгнення. Кількість віддаленої роботи збільшилася вдвічі, нині таких вакансій 14 відсот­ків загальної кількості. Заробітні плати теж пропонують вищі в середньому 20 тисяч гривень. Тому нині найкраще перекваліфікуватися на спеціальність, де можна працювати віддалено. І не тільки на українських роботодавців, а й американських, європейських. За кордоном працює економіка й заробляти можна більше.

Найменш захищені на ринку праці люди, які працюють неофіційно. Втрати їм ніхто не компенсує. Також великі проблеми у працівників промислових підприємств. Частина постраждала від авіаударів, пожеж, обстрілів. Їхню роботу важко відновити. Працівники мають специфічну кваліфікацію, тому їм важко знайти нову роботу. Наприклад, людина працювала на заводі з виготовлення скляних виробів. В Україні таких підприємств кілька.

 Український ринок праці змінився. Зараз головну роль там відіграє роботодавець, каже 37-річна Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу “Нова персона”.

Багато компаній закрили. Ті, що продовжують працювати, перейшли в режим економії, скоротили частину працівників. Роботу втратили майже 5 мільйонів українців, за офіційними даними. Умови праці змінилися суттєво знизилися зарплати, роботодавці скасували бонуси та премії. Багато компаній пішли в тінь: не оформляють офіційно працівників, виплачують зарплату в конвертах. Їх можна зрозуміти, бо кожен виживає як може.

На ринку праці спостерігається позитивна тенденція, якщо порівнювати із ситуацією на початку повномасштабного вторгнення. Але все одно мало вакансій і висока конкуренція серед кандидатів за одне робоче місце. Це пов’язано з тим, що українці почали повертатися додому з-за кордону. В середньому, на одну вакансію претендують майже 20 осіб. А на деякі пропозиції роботи цю цифру можна множити на два. Водночас вакансії якіснішими не стали, а зарплати роботодавці пропонують майже вдвічі менші, ніж до війни.

Не в усіх галузях однакова ситуація. Наприклад, заробітки операторів коллцентрів зросли подекуди на понад 60 відсотків. Також затребувані водії різних категорій. Їм теж підвищили зарплати. Найменше постраждали сфери ІТ, агро, фармацевтика. Протилежна ситуація в туризмі, готельно-ресторанному бізнесі, розважальному. Влітку картина трохи покращилася. Але в цілому понад 70 відсотків компаній в Україні закрили чи вони перебувають у “замороженому” стані.

Зараз багато українців працюють не за фахом. Зокрема, переселенці освоюють нові спеціальності: хтось навчається комп’ютерному програмуванню, хтось основам телемаркетингу. Роботу можна знайти в Києві, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях. Прогнозувати ситуацію на ринку праці нині складно, тому що все швидко змінюється.

Чоловікам платять більше

Зарплата 36% працівників значно знизилася після повномасштабного вторгнення Росії, йдеться в дослідженні “Ворк.юа”. Опитали 600 роботодавців та 20 тис. працівників різних професій.

Чверть людей отримує довоєнні виплати, у 16% заробітки знизилися незначно, 3% підвищили зарплату. Ще 19% заявили, що їх скоротили. Частина компаній прив’язала зарплати до курсу валют. Решта продовжує виплачувати у гривні, незалежно від курсових коливань.

Чоловікам платять більше, за даними дослідження. Наприклад, кухар вищої категорії чоловічої статі отримує 18 тис. грн, жінка 15 тис. Серед менеджерів із продажу різниця становить 22 і 18 тис. грн. Бухгалтерами, економістами, касирами, офіс-менеджерами, офіціантами, продавцями-консультантами переважно працюють жінки. Чоловіків більше серед комірників і комплектувальників. Найвищі зарплати отримують спеціалісти віком від 25 до 34 років, найнижчі 1625 років.

Майже половина опитаних працівників ­вивчала англійську мову й володіє нею на елементарному рівні та вище. Зарплата може бути напряму пов’язана зі знанням мови.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”