Мавпяча віспа в Україні: чи загрожує це новою епідемією та що відомо про хворобу (Відео)

Мавпяча віспа

В Україні ж перший випадок інфікування зафіксували 15 вересня

Осінь прийшла в Україну як ніколи за розкладом і принесла із собою різке похолодання, дощі, перший сніг та перші випадки захворювання на мавпячу віспу. Та кияни, вочевидь, через нову хворобу не дуже переймаються.

“Нє, ну хвороба – це дуже погано. Треба оберігатися, маски носити і все буде добре”, – каже киянин Руслан.

“Я не впевнений, чи можна її сприймати з такою ж настороженістю, як коронавірус”, – вважає Станіслав.

Та перебіг мавпячу віспи значно неприємніший, ніж ковід. На власній шкірі недугу відчув киянин Дмитро. Місяць тому він підхопив хворобу в Берліні, де мешкає останніх пів року. Нині хлопець уже повністю одужав.

“Висипання, з’являється жар, слабкість у м’язах, інколи навіть нудота”, – розповідає хлопець.

За найбільш актуальними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на кінець липня в 78-ох країнах світу зафіксували більш як 18-ть тисяч випадків захворювання на віспу мавп. 70% випадків припадає на Європейський регіон. Там уже загинули три людини.

В Україні ж перший випадок інфікування зафіксували 15 вересня. У пацієнта легкий перебіг недуги. А от другий, про який у МОЗі повідомили 19 вересня, – тяжчий. Хворого госпіталізували з підвищеною температурою та висипом, який з’явився ще наприкінці серпня. Проте до лікарів він звернувся лише кілька днів тому. Імунолог Федір Лапій пояснює: такі дії пацієнта є безвідповідальними, бо хвороба поширюється здебільшого повітряно-крапельним шляхом. А ще статевим.

“Людина ж може інфікувати інших людей. І якщо говорити про аналіз тих випадків, то це майже всі чоловіки, які ідентифікували себе як чоловіки, які мають секс із чоловіками. А ті випадки зараження дітей і вагітних – це через тісні сімейні зв’язки. Це, звичайно, викликає занепокоєння”, – зауважив голова національно технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Тож у Мінохорони здоров’я через поширення віспи мавп зібрали брифінг. Однак поки що не озвучують жодної інформації про хворих. Ані якої вони статі, ані з якої області. Побоюються повторення Нових Санжар, куди на початку 2020-го з Китайського Уханю евакуювали перших недужих на ковід українців.

“Ми свідомо не оголошуємо назву області. Нині лікарі проводять епідеміологічне розслідування”, – повідомив Ігор Кузін.

А от на запитання, чи загрожує мавпяча віспа Україні новою епідемією, заступник міністра відповів упевнене “ні”. Каже, медична система до нового виклику готова.

“Ще в липні цього року в Україну було завезено близько 5 тисяч ПЛР-тестів, які будуть використовувати для діагностики цієї інфекційної хвороби”, – сказав заступник голови МОЗ.

І ці тести вже є в усіх обласних центрах України. А от вакцинувати людей проти віспи мавп не поспішають. У ВООЗ поки що такої рекомендації не надали. Утім, приміром, в Італії, де вже зафіксували понад пів тисячі хворих, передчасно розпочали кампанію з імунізації.

Юрій Пугач, Микола Довгий та Сергій Новіков, “5 канал”.

Зауважимо, що взимку може з’явитися “абсолютно новий варіант” COVID-19 – тож спеціалісти вже оновлюють препарати для вакцинації.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.