Як відновити пенсійне посвідчення. Інструкція

Багато українців були змушені поспіхом залишати домівки, рятуючи себе та близьких від російської агресії.

Також часто втрачають важливі документи під час евакуації. У Пенсійному Фонді України роз’яснили, як можна відновити пенсійне посвідчення. Про це пишуть “Сільські вісті”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жінкам збільшити стаж перед виходом на пенсію у Пенсійному фонді пояснили

Документ можуть замінити в разі втрати, якщо посвідчення стало непридатним для використання або ж людині призначили інший вид пенсії. У будь-якому випадку, щоб відновити пенсійне посвідчення, треба подати заявку одним із трьох способів:

1. Через територіальний орган Пенсійного фонду України за місцезнаходженням особи як одержувача пенсії;

2. Через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України у розділі “Про пенсійне забезпечення”. Для цього необхідно авторизуватись на порталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), “Дія.Підпис” або ВаnkID;

3. Через мобільний додаток “Пенсійний фонд”, натиснувши “У ПФУ” “Комунікації до ПФУ” “Заява на виготовлення пенсійного посвідчення”.

В Україні 2023 року збільшиться вимога до стажу для отримання пенсій на 12 місяців. Переважна частина 60-річних змушена буде працювати до 63 і 65 років.

Наступного року для отримання пенсій вчасно треба мати щонайменше 30 років стажу. Такими є розрахунки Міністерства соціальної політики.

А 2028-го вийти на пенсію в 60 років зможуть лише 55% українців, ще 5% працюватиме до 65 років, а 40% до 63. Загальний пенсійний вік залишився на рівні 60 років. Однак через прив’язку до стажу ця норма стосуватиметься не всіх.