HDD чи SSD – експерти з’ясували, які цифрові накопичувачі найнадійніші

Експерти сервісу резервного зберігання Backblaze протягом п’яти років порівнювали надійність цифрових накопичувачів інформації SSD та HDD.

Жорсткі диски, що стали невід’ємною частиною персональних комп’ютерів і ноутбуків наприкінці XX століття, через 30 років програли SSD, проваливши тест на надійність, що тривав п’ять років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що може нанести шкоду вашому комп’ютеру і смартфону

Компанія Backblaze почала порівнювати надійність класичних HDD та новомодних SSD у 2018 р., коли почала переводити свій сервіс на твердотільні накопичувачі.

Звіт Backblaze показує рівень надійності накопичувачів обох типів, що використовувалися як завантажувальні диски на серверах компанії. Підсумкові результати виявилися не на користь “вінчестерів”.

“Протягом перших чотирьох років служби твердотільні накопичувачі виходять з ладу рідше, ніж жорсткі диски в цілому, але крива виглядає в основному однаково, кілька відмов у першому році, стрибок у другому році, невелике зниження у третьому році та ще один стрибок у четвертому року”, – ідеться у звіті.

Водносас частота відмов жорстких дисків починає зростати набагато швидше, з 1,83% у четвертому році до 3,55% у п’ятому році.

Користувачі домашніх комп’ютерів також зношують накопичувачі швидше через постійне створення, редагування та переміщення об’ємних файлів.

Цікаво, що, за даними Backblaze, ймовірність відмови SSD з його віком практично не зростає. Однак потрібно розуміти, що модель використання дисків в якості завантажувальних не передбачає запис на них великих об’ємів даних, тому в дослідженні майже не враховується знос флеш-пам’яті через численні цикли стирання-запису.

“На даний момент ми можемо обґрунтовано заявити, що твердотільні накопичувачі більш надійні як завантажувальні диски в нашому середовищі в порівнянні зі звичайними HDD”, – зазначили в Backblaze.

В українських інтернет-магазинах відкрили передзамовлення на всю лінійку iPhone 14 це моделі 14 та 14 Plus, 14 Pro та 14 Pro Max.

У різних ритейлерів дата початку продажу вказана від 23 до 25 вересня.