Псевдореферендуми на окупованих територіях: як відреагувала міжнародна спільнота

У вівторок, 20 вересня, російська окупаційна “влада” на захоплених територіях України заявила про проведення 23-27 вересня так званих “референдумів” про приєднання до Росії”.

Світова спільнота вже встигла відреагувати на такі наміри окупантів та заявила про невизнання результатів “голосування”, повідомляє Дзеркало тижня.

Європейський союз пригрозив введенням санкцій проти Росії у відповідь на оголошення “референдумів” на тимчасово окупованих територіях України. Країни-члени ЄС не визнаватимуть їхніх результатів, повідомив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав “неприйнятними” псевдореферендуми на окупованих Росією територіях.

“Вони “не охоплюються” “міжнародним правом та домовленостями, досягнутими міжнародною спільнотою”, заявив Шольц.

Туреччина не визнає результати так званих “референдумів” на окупованих територіях України, заявив Реджеп Таїп Ердоган.

Естонія також серед тих країн, яка не визнає псевдореферендуми, тому що Донбас, Крим, Херсон й інші окуповані росіянами території це Україна, заявила прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон повідомив про інформаційну операцію Кремля

“Росія продовжує шантажувати і незаконно намагається забрати те, що їй не належить. Такі дії матимуть протилежний ефект і згуртують нашу підтримку України. Більше військової допомоги, більше санкцій проти агресора, притягнення Росії до відповідальності за її злочини”, написала Каллас у Twitter.

Президент Польщі Анджей Дуда під час свого візиту до Нью-Йорка на Генасамблеї ООН заявив, що так звані “референдуми”, організовані РФ на окупованих нею українських територіях нічого не варті. Він запевнив, що Польща не визнаватиме їх результати.

Голова МЗС Латвії Едгарс Лінкевичс заявив, що міжнародна спільнота має відреагувати на проведення фейкових “референдумів”, а Україна має отримати більше зброї.

“Очевидно Росія продовжує організацію фальшивих референдумів на окупованих територіях України, міжнародна спільнота має відхилити цей крок, слідувати більше санкцій, і Україна має отримати більше зброї, щоб звільнити свою територію, ми повинні сказати “ні” російському шантажу”, написав Рінкевичс в Twitter.

Голова Європарламенту Реберта Мецола заявила, що позиція Європи щодо територіальної цілісності України не зміниться, попри наміри Росії провести так звані “референдуми” на окупованих українських територіях.

“Для ясності: жодні бутафорські референдуми не змінять позицію Європи щодо України та її територіальної цілісності. Це також не змінить того факту, що саме Росія вторглася до суверенної України. Європа на боці України”, написала Мецола у Twitter.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що псевдореферендуми є нелегітимними і світ має їх засудити.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати ніколи не визнають претензії РФ на території, які вона спробує анексувати. І ніколи не визнають ці території чимось іншим, ніж територією України. Він підкреслив, що у разі, якщо Москва вдасться до такого кроку Штати змусять її “заплатити ціну”.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає наміри РФ провести псевдореферендуми “цинічною провокацією”. При цьому він запевнив, що Франція продовжить підтримувати Україну у відбитті російської агресії та постачатиме зброю.