Мобілізація росіян, “референдуми” через переляк, ЗСУ продовжують визволяти територію – про 209 день повномасштабної війни (Відео)

209-ий день

Повномасштабна війна росії проти України

Українська влада вчергове нагадала, що Україна має всі права визволяти свої території і робитиме це й надалі

Не воювали добре, не варто було й починати. Поразка на Харківському напрямку і невпинний тиск ЗСУ в інших критичних місцях на мапі бойових дій – довели Кремль до радикального кроку. Але радикального насамперед для самих росіян. Якщо вже не допомогло вербування у колоніях і так звані добробати з депресивних регіонів тимчасової федерації – то тепер готують населення до не такої вже і прихованої, як раніше, мобілізації. І водночас – похапцем оголошують ніким не визнані референдуми на окупованих територіях. Яку відповідь мають на це ЗСУ? І як нині почуваються жителі тих визволених селищ, які понад пів року перебували в окупації? Дивіться у хроніці подій 209-го дня великої війни з росією, яку підготував Олексій Пасак.

Хороші росіяни – це мертві росіяни. Вочевидь, саме такої думки Путін, який вигадав, як компенсувати нищівну поразку власного війська на Харківщині – та поступове затягування мотузки довкола шиї окупантів на півдні України. З великим вторгненням – Кремль отримав лише великий ура-патріотизм. І аж ніяк не масові черги до військкоматів.

Згоріти в російському танку десь в Україні – це не воювати на дивані перед телевізором. А гарматного м’яса ворогу бракує. Російська Держдума хутко змінює кримінальний кодекс. Вирішила садити на 10 років за відмову від мобілізації та суворо карати за дезертирство. А на території України – Кремль різко прискорив так звані референдуми. Як заявляють гауляйтери Запоріжжя, Херсонщини, Донеччини та Луганщини – їх можуть провести вже цього тижня. Кремлівські пропагандисти радісно скавчать – буцімто, якщо окупована українська земля буде визнана російською територією – то і війна на ній кардинально зміниться. Але в міноборони України інша думка – кажуть, що росіяни вперто хочуть повторити нацистський аншлюс Австрії у 1938-му. Однак натомість отримають результат Гітлера у 45-му. Про страх, прихований за ворожим поспіхом – говорять і на Банковій.

“Наївний шантаж погрозами і страшилками “референдумів”, “мобілізацій” від тих, хто вміє воювати лише з дітьми і мирними людьми. Так виглядає страх розгрому. Ворог боїться, примітивно маніпулює. Україна вирішить російське питання. Загрозу можна ліквідувати лише силою”, – наголосив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Те саме говорить і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Каже, для Росії нічого не зміниться – вона як була, так і залишиться агресором, який незаконно окупував українські землі. А Україна, натомість, має всі права визволяти свої території і робитиме це й надалі. Радник голови офісу Банкової – Михайло Подоляк – зауважив, росія думає, що зупинить HIMARS та ЗСУ – так званим референдумом. Але це марна втрата часу, який можна було використати на підготовку втечі. Та росія вперта. І далі готує своє населення до необхідності помирати за кремлівського фюрера. І саме тому в громадську думку запустили тезу, що росіяни воюють не з Україною, а з усім блоком НАТО та США персонально. Утім, оголошення мобілізації – для ворога може лише погіршити ситуацію. Про це в інтерв’ю виданню “КиївПост” заявив представник головного управління розвідки міноборони.

“Оголошення загальної мобілізації – це буде значний удар по режиму Путіна, тому що означитиме визнання, що Росія не змогла виконати всі поставленні завдання, що так звана “спеціальна операція” Путіна не досягла результату і те, що йде реальна війна. Це тільки буде на руку нам, тому що протестні настрої в Росії слабкі, але молодь йти воювати не хоче. Ми провели аналіз російського соціуму і бачимо, що в основному підтримують війну режиму Путіна люди, яким за 50 років, що не підуть воювати. Піде воювати молодь – 20-30 років. Через те саме оголошення загальної мобілізації буде індикатором, який покаже наскільки російський народ готовий до продовження цієї кровопролитної війни”, – повідомив представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький.

Про позицію російського населення ми дізнаємося згодом. А от думку окупантів, які самі побачили, який вигляд має війна – дізнатися можна вже зараз. Принаймні, з тієї кількості рапортів на звільнення, які наші армійці знайшли в одному з колишніх штабів ворога – на нині деокупованій території.

І про кримінальну відповідальність варто згадати усім загарбникам, які й надалі продовжують терор у визволених містечках та селах. У міністерстві оборони показали, який вигляд має обстріл запалювальними снарядами, що створюють масовану пожежу, аби уразити і техніку, і людей. Такий вогняний дощ окупанти влаштували у визволеному кілька тижнів тому Озерному, що в Лиманський територіальній громаді, на Донеччині.

Але там, де зараз падають ворожі снаряди, скоро почнуть падати замертво й самі загарбники. За минулу добу ліквідовано ще близько 160 окупантів, знищено 4 російських танки і стільки ж бойових броньованих машин, 10 артилерійських систем ворога, 6 реактивних систем залпового вогню і 6 одиниць автомобільної техніки. Підбито ще одну крилату ракету, 5 безпілотників та один літак – повідомляють у Генштабі.

А після деокупації всіх наших міст і сіл – українцям доведеться звільняти й власну свідомість. У харківському селі Кам’янка, що на південь від Ізюму до вторгнення мешкало близько 1200 людей. А нині – лише 10. Хтось повертається до Кам’янки, щоби оглянути знайомі вулиці та школи – і не впізнає їх за зруйнованими стінами та варварським безладом, який лишив ворог після втечі.

Геннадій дивиться на сільську школу, де росіяни облаштовували позиції – і навіть подумки не хоче прогнозувати, що могло статися, якби тут залишилися близькі.

А родина Здоровців – навпаки, попри великий ризик – вирішила залишатися у рідній домівці. Кажуть, що втратили зв’язок з усім світом ще на початку березня. Не чули новин і не розуміли, куди рухаються наші сили – і куди йдуть війська ворога. А побачивши українських солдатів – і плакали, і сміялися водночас. І досі не можуть осягнути, як за ці пів року окупації їх оминула смерть.

“Ми були у вакумі. Ми були одрізані від усього світу. Ми не знали – що робиться. Ми не знали навіть що робиться на сусідніх вулицях. Бо ми ось. Ми отут жили”, – каже жителька Кам’янки Наталя Здоровець.

Олексій Пасак, “5 канал”

Нагадаємо, 20 вересня, російські окупанти знову обстріляли Слов’янськ Донецької області. 

Як повідомляв 5.ua, майже 6 тисяч мирних людей убила росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Також, у “лнр” та “днр” визначилися з датами проведення псевдореферендумів щодо приєднання до складу росії. Вони пройдуть 23-27 вересня. 

Як повідомлялося раніше, путін планує публічно виступити щодо псевдореферендумів на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей про нібито їхнє приєднання до росії. 

Нагадаємо, на Ізюмській трасі журналісти “5 каналу” знайшли спалену російську техніку і покинуті речі окупантів.