росіянам в’їзд заборонено: громадяни рф офіційно не можуть приїхати до країн Балтії та Польщі – сюжет (Відео)

російський паспорт

Фінляндія залишилася єдиною країною, що межує з рф, не закрила своїх кордонів

Вже другий день поспіль росіянам вказують – їхнє місце лише на росії. Одразу чотири країни, які межують із московією, закрили для неї кордони. Тепер побачити пам’ятки Естонії, Латвії, Литви та Польщі можуть лише дипломати, як колись у Радянському Союзі. А доїхати до відпочинку десь у сонячній Європі можна тільки через Фінляндію, яка теж не рада росіянам. Про ще більші обмеження для “мы тут непричем” знає журналістка “5 каналу” Мирослава Танська-Вікулова. 

росіянам в’їзд заборонено. Відтепер вони офіційно не можуть приїхати до країн Балтії та Польщі за шенгенськими візами. Поштовх до такого рішення дала війна росії проти України. Своєю забороною Естонія, Литва, Латвія і Польща хочуть підтримати нашу державу. А також убезпечитися від росіян, які можуть становити небезпеку для Європи. Яка країна видала громадянам росії шенгенську візу – неважливо. Навіть якщо вони захочуть транзитом потрапити до центральної чи західної Європи. Адже подорож до Євросоюзу – це привілей, а не права людини. І такими привілеями не можуть користуватися громадяни країни-агресорки тоді, коли в Україні катують людей – така спільна позиція країн Балтії та Польщі.

“Ми підтримуємо Україну і вважаємо, що ситуація, коли триває війна, а росіяни продовжують їздити на шопінг, відпочивати в Європі – є просто неприпустимою. Ми це не підтримуватимемо. Я не вважаю це порушенням прав людини. Підтримка путіна завжди була дуже великою, і ми не можемо шукати хороших росіян і відділяти їх від поганих росіян. Нас цікавить наша безпека. І важливо, щоби люди, які становлять для нас небезпеку, не приїжджали до Європи”, – заявив депутат сейму Латвії Андрій Юдин.

Заборона діє для тих, хто їде до країн у подорож, через бізнес, щоби взяти участь у спортивних заходах чи просто проїхати транзитом. Але є винятки. Потрапити до країн можуть дипломати. А також громадяни росії, які мають родичів у зазначених країнах. Залишається і можливість в’їзду з гуманітарною метою. Наприклад, на похорон або для лікування тяжкого захворювання. Через Литву росіяни, як і раніше, зможуть потрапляти до Калінінградської області й назад транзитними потягами.

Втім, дістатися до країн Європейського Союзу росіяни таки ще можуть. Фінляндія єдина країна, що межує з федерацією, не закрила своїх кордонів. Хоча вже суттєво скоротила кількість виданих віз громадянам росії.

“Звичайно, є лазівка, і лазівкою є Фінляндія. Не зовсім ефективно, якщо вона не бере участі в обмеженні. Але це все одно краще, ніж нічого. Дві третини російських туристів приїжджають через Фінляндію та Естонію до Європи. Отже, з нашого боку росіяни зазнаватимуть тиску і муситимуть їхати до Фінляндії. Ми намагалися переконати Фінляндію піти на цей крок разом із нами. Тому вона буде єдиною, через яку росіяни можуть перетинати кордон. Я не розумію, чому фіни не закриють рубіж із росією. Але вірю, що вони змінять свою думку”, – заявила прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Естонія, Литва, Латвія і Польща стали першими країнами світу, які фактично заборонили в’їзд росіянам. А ще – вони були єдиними, хто наполягав, що такі заходити має запровадити весь Європейський Союз. Та він виявився не таким рішучим. І спершу вирішив лише призупинити спрощений візовий режим із ворожою росією. Тепер, для в’їзду громадян федерації в деякі країни ЄС, треба збирати більше документів, довше оформлювати візу, платити значно вищий збір та робити це за суворішими правилами, ніж раніше. І хоча це не цілковита заборона на поїздки, однак вони стануть значно складнішими. А отже, залізна завіса дедалі нижче опускається для любителів кривавого диктатора. 

Мирослава Танська-Вікулова, “5 канал”

Нагадаємо, деякі готелі Туреччини припинили приймати кредитні картки росіян.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.