Різдво Пресвятої Богородиці: що обов’язково треба зробити у свято

Християни східного обряду 21 вересня відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці. У народі також називають Другою Пречистою.

Це свято вважається одним із 12 головних для вірян. Цього дня треба відвідати церкву, де проводиться святкове богослужіння.

Також було прийнято заготовляти калину на свято.

“Як вип’єш калину на Пречисту, весь рік будеш чистий”, вважали в народі.

До цього дня треба було зібрати весь урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усікновення голови Іоанна Хрестителя: чого не можна робити, традиції і прикмети

Жінки у свято давали милостиню. Вважали, що за це Богородиця подарує достаток до хати.

Хлопці на свято засилали сватів до дівчат.

Також традиційно на свято пекли пироги у вигляді літер Р та П. Господині ще готували суп із риби та грибів та пекли пироги з рибою й грибами.

Цього дня прикрашали ікони Богородиці квітами та калиною, ставили свічки перед іконою Божої матері у церкві. Бездітні зверталися до Богородиці з молитвою: вважалося, що їхнє бажання мати дітей обов’язково здійсниться.

Християни східного обряду 19 вересня відзначали Михайлове диво. Це свято має особливе значення для України, адже архангел Михаїл вважається покровителем Києва і зображений на гербі столиці.

Історія свята сягає IV ст. Тоді на території сучасної Туреччини жив християнин Архип, в якого важко хворіла донька. Одного разу до нього з’явився архангел Михаїл і вказав на цілюще джерело в місті Ієраполь. Дочка Архипа випила води з джерела і дивом зцілилася.