Обіцяного пів року чекали: Pepsi нарешті припинила виробництво в РФ

Американська компанія PepsiCo Inc припинила у Росії виробництво Pepsi, 7UP та Mountain Dew через шість місяців після заяви про припинення продажів та виробництва.

Заява компанії нібито узгоджується з оголошенням, яке у Pepsi зробили у березні, передає Reuters. Водночас газовані напої компанії, як і раніше, широко доступні в Москві, а також у Владивостоку на Далекому Сході і в Красноярську в Сибіру. Виробництво конкуруючої компанії Coca-Cola Co із Атланти в Росії також продовжилося після того, як у березні вона заявила про припинення своєї діяльності.

“Оголошення компанія зробила після того, як агентство відвідало десятки супермаркетів, роздрібних магазинів та спортивних залів у Москві та поза її межами, виявивши банки та пляшки Pepsi з датами виробництва у липні та серпні на заводах у Росії. Остання дата продукту Pepsi 17 серпня”, ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Playboy не йтиме з РФ, але закриває офіс в Україні

У заяві для Reuters американська компанія зазначила, що припинила виробництво концентратів для PepsiCola, Mirinda, 7Up та Mountain Dew у РФ.

“Усі концентрати в Росії були витрачені, а виробництво припинено”, заявив представник PepsiCo 8 вересня.

Це були перші публічні коментарі з цього приводу від березня, коли компанія оголосила про зупинення виробництва, продажів та реклами в РФ. Водночас представники корпорації відмовляються повідомляти оновлену інформацію про продажі та про те, чи були вони зупинені.

Захід не санкціонував їжу та напої. Доступність продуктів Pepsi підкреслює складність виходу з однієї з найбільших країн світу. 2021 року Росія була третім за величиною ринком для нью-йоркської Pepsi після Сполучених Штатів Америки та Мексики.

У березні PepsiCo заявила, що продовжить продавати в Росії товари першої необхідності, зокрема молоко та інші молочні продукти, дитячі суміші й дитяче харчування. Компанія працює в РФ понад 60 років. Напій цієї фірми був одним із небагатьох західних продуктів, дозволених у Радянському Союзі до його розпаду.

Норвезька енергетична група Equinor повністю вийшла з Російської Федерації, як і пообіцяла після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це перший повний і впорядкований відхід міжнародної нафтогазової компанії з РФ. Водночас триває тиск на інших, зокрема TotalEnergies і ExxonMobil.