Бельгія надасть Україні більше зброї та допомогу в розмінуванні, а Німеччина – 4 самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000

Німецькі САУ Panzerhaubitze2000

Повномасштабна війна росії проти України

Таким чином, кількість систем, що поставляються спільно з Нідерландами, збільшується до 22

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про зустріч зі своєю бельгійською колегою Хаджею Лабіб, яка повідомила про наміри збільшити постачання зброї. Також Бельгія готова активізувати свої зусилля щодо розмінування. Про це Кулеб повідомив у Twitter.

“Зустрівся зі своєю бельгійською колегою Хаджею Лабіб. Бельгія налаштована відправити більше зброї в Україну та активізувати зусилля щодо розмінування. Я поінформував міністерку закордонних справ Лабіб про Київський договір безпеки. Ми також погодилися, що hосія має бути притягнута до відповідальності за злочин агресії проти України”, – повідомив Кулеба.

Хаджа Лабіб, яка в липні 2022 року очолила МЗС Бельгії замість Софі Вільмес, у липні 2021 року відвідувала окупований росією Крим як журналістка. Вона казала, що приїжджала на фестиваль “Глобальні цінності”, організований Севастопольським драматичним театром імені Луначарського, та публікувала в соцмережах фрагменти виступу. Пізніше, під час інтерв’ю RTBF, Лабіб казала, що для приземлення в аеропорту Сімферополя “потрібна російська віза”, але не уточнювала, яким шляхом приїхала до Криму. У МЗС України прокоментували поїздку новопризначеної міністерки закордонних справ Бельгії до тимчасово окупованого Криму в 2021 році.

Крім того, міністерство оборони Німеччини ухвалило рішення передати Україні ще чотири самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000. Про це йдетьсяна сторінці відомства у Twitter.

“Попри важке матеріальне становище України, Бундесвер підтримує країну ще чотирма танковими гаубицями 2000 року випуску, включаючи боєкомплекти. Таким чином, кількість систем, що поставляються спільно з Нідерландами, збільшується до 22”, — йдеться у повідомленні.

Довідка. Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) — німецька самохідна гусенична артилерійська установка, розроблена в другій половині 1990-х концерном Krauss-Maffei Wegmann. Може вести вогонь стандартними снарядами на відстань до 30-36 км. Бойова дальність PzH 2000 може зростати до 67 км завдяки реактивним снарядам. Гаубиця розрахована на п’ять бійців. PzH 2000 мають на озброєнні: Німеччина Нідерланди, Італія, Угорщина, Хорватія, Греція та Литва.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв збільшити військову допомогу Україні після виступу брата міського голови Києва та колишнього боксера Володимира Кличка у Потсдамі, 15 вересня. Раніше міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт повідомила, що Німеччина збирається надати Україні реактивні системи залпового вогню MARS II із боєприпасами, а також бронетранспортери Dingo як альтернативу бронемашинам Fuchs.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 208 днів повномасштабної війни – понад 54 тисячі знищених окупантів.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.