77-ма сесія Генасамблеї ООН: найважливішою темою буде Україна – Боррель

Генасамблея ООН

Сьогодні на Генеральній асамблеї ООН має виступити з промовою-відеозверненням і Зеленський

Україна буде найважливішою темою під час 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Про це у Нью-Йорку заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, передає “5 канал”.

За словами дипломата, урядовці країн Європейського Союзу мають багато питань у порядку денному зустрічі. Зокрема, щодо ситуації в Афганістані, ескалації на Кавказі між Вірменією та Азербайджаном, воєнних дій у Середній Азії. Але головна увага міністрів буде зосереджена саме на глобальних наслідках війни в Україні.

Боррель каже, країни мають вирішити, як протидіяти російським наративам і переконати людей, що до підвищення цін на енергоносії та зменшення кількості продовольства призвели не санкції, а війна, яку почала росія.

Сьогодні на Генеральній асамблеї ООН має виступити з промовою-відеозверненням і президент України Володимир Зеленський.

12 вересня відкрилася 77 сесія Генасамблеї ООН, а 20-26 вересня відбудеться традиційний тиждень заходів на найвищому рівні. У них візьмуть участь президенти, глави урядів, міністри закордонних справ.

Українська делегація буде присутня на 77-й сесії під головуванням глави МЗС Дмитра Кулеби. До її складу також увійдуть Сергій Кислиця, Еміне Джапарова, Андрій Костін, Олександр Мережко, Рефат Чубаров, Юрій Вітренко, Валентин Скуратовський, Таміла Ташева.

Заплановано наступні заходи за участю України:

  • український міністерський захід щодо притягнення росії до міжнародної відповідальності;
  • міністерське засідання Ради Безпеки ООН із збройної агресії рф проти України;
  • захід високого рівня щодо безпеки цивільних ядерних об’єктів у збройних конфліктах на тлі російської окупації ЗАЕС;
  • захід високого рівня щодо глобальної продовольчої безпеки.

Дмитро Кулеба проведе двосторонні зустрічі із главами МЗС країн Африки, Близького Сходу, Карибського басейну, Латинської Америки та Європи. Заплановано його участь у форматі Україна – Польща – Великох Британія на рівні міністрів та міністерському засіданні ГУАМ.

Українська делегація на Генасамблеї ООН закликатиме до створення спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочини агресії та про механізм відшкодування збитків, завданих країні війною. Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який очолює українську делегацію на 77-й сесії ГА ООН, пише “Укрінформ”.

“У нас є дві великі теми, які ми обговорюємо. Перша – це створення спеціального трибуналу для притягнення росії до відповідальності за вчинення злочину агресії. Друга – запровадження компенсаційного механізму – для компенсації завданих Україні збитків коштом російських грошей, заарештованих у світі”, – зауважив міністр.

Він додав, що це – не лише про золото-валютні резерви росії, а інші активи, наприклад, нерухомість.