“ПриватБанк” остаточно виграв у Лондоні арбітраж щодо $1 млрд боргів унаслідок націоналізації

"ПриватБанк"

Націоналізація “ПриватБанку”

В арбітражних провадженнях позивачі заявляли, що процедура bail-in не була чинною згідно з англійським правом

Державний ПриватБанк оголосив, Лондонський міжнародний арбітражний суд закінчив розгляд справи законності процедури bail-in євробондів банку стосовно двох наданих йому кредитів на суму $375 млн та відсотків за ними. Усі позовні вимоги до держбанку повністю відхилили, що дозволило заощадити понад $1 млрд.

Про це повідомляє пресслужба банку.

У грудні 2016 року в рамках заходів щодо націоналізації ПриватБанку було проведено процедуру bail-in за чотирма кредитами на загальну суму $595 млн, наданих UK SPV Credit Finance Plc ПриватБанку. Згідно з українським законодавством, у результаті процедури bail-in всі зобов’язання ПриватБанку перед UK SPV Credit Finance за чотирма кредитами були повністю погашені.

В арбітражних провадженнях позивачі (Credit Finance разом з Madison Pacific Trust, довірчим керуючим облігаціями) заявляли, що процедура bail-in не була чинною згідно з англійським правом як правом, яким регулюються кредитні договори та облігації.

ПриватБанк аргументував свою позицію тим, що примусово стягнути з нього ці кошти неможливо, оскільки на них в різних контекстах впливали питання незаконності, пов’язані із колишніми власниками банку та пов’язаним з ними компаніями.

Як повідомляв 5.UA, “ПриватБанк” перейшов у державну власність у грудні 2016 року у зв’язку з неплатоспроможністю. Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора – компанії EY. Кабмін націоналізував “ПриватБанк” за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів банку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.