“Суспільство готове знести Катерину ІІ в Одесі” – як з’явився пам’ятник імператриці, що зруйнувала Січ

18 вересня в Одесі вкотре вимагали знести пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ. Містяни зібрались навколо монумента на акцію протесту. Принесли плакати з написами “Катєріна = Путін”, “Знести”, “Вбивця”. Скандували гасла “Слава Україні!”, “Путін х*йло” та “Труханов чорт!”. Президент Володимир Зеленський звернувся до міської ради Одеси з проханням розглянути пропозицію щодо знесення пам’ятника російській імператриці. Gazeta.ua розібралася, як зв’явився цей монумент та що з ним робити.

Як в Одесі з’явилася Катерина ІІ?

Пам’ятник Катерині і її сподвижникам розташований на Катерининській площі. Вперше його встановили ще 1900 року. Ніби-то до 100-річчя міста. Історики ж наполегливо стверджують, що у Одеси 600, а не 200-річна історія. Через 20 років пам’ятник демонтували. 1965 року звели пам’ятник “потьомкінцям” або повсталим матросам, що приурочили до 60-річчя їхнього бунту. 2007 року пам’ятник російські імператриці повернули завдяки клопотанню депутатів місцевої ради. Пам’ятник Катерині в Одесі посідає третє місце серед найвищих монументів України. Його висота 11,5 м.

Гроші на повторне встановлення пам’ятника були насправді із одного з російських фондів під назвою “РосСотрудничество”

Начальник південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам`яті Сергій Гуцалюк відзначає, що гроші на повторне встановлення пам’ятника були насправді із одного з російських фондів під назвою “РосСотрудничество”.

В історії України російська імператриця має погану репутацію. Саме її наказ став крахом українського козацтва вона наказала розпустити та зруйнувати Запорозьку Січ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт з енергетичних питань назвав головні об’єкти обстрілів для російських терористів

Блогерка IMama згадує, що після зруйнування Січі козаки зайнялися видобутком вапняка, з якого свого часу була збудована Одеса. І на кладовищі, де поховані ці козаки, надгробки написані українською мовою. Це руйнує міф про “російськомовну Одесу”, підкреслює блогерка.

“Недалеко від міста, по Хаджибейській дорозі в напрямку села Усатове, є найбільший зі збережених в Україні козацький цвинтар. Це поховання козаків-нерубаїв Сотниківської Січі. Чому нерубаїв? У 1775 році, ліквідовуючи Запорізьку Січ, Катерина заставила козаків, що селились тут на схилах Шкодової гори, підписати документ, в якому вони обіцяють ніколи не брати до рук зброю, а імператриця в свою чергу пообіцяла залишити їх у спокої та не переселяти на Кубань. Склавши зброю, козаки взяли до рук кайла і зайнялися видобутком вапняка єдиного будівничого матеріалу на цих землях. Так, і штольні в Нерубайському, які зараз так розкручені під назвою “Одесские катакомбы” це їх рук робота. До речі, вся Одеса на той час була побудована з цього козацького вапняку. Саме на цьому цвинтарі поховані власники найкрупніших штолень козаки Шмигора та Гетьманенко. Сам цвинтар невеликий, усього збереглося близько двохсот хрестів, частина з яких мальтійські, частина грецькі, заокруглені, з півмісяцем, чотириконечні, шестиконечні та восьмиконечні. Фахівці стверджують, що тут є 32 види унікальних за формою надгробків”, пише блогерка.

Усі написи зроблені здебільшого по-українськи, з домішками старо-церковних слів

Блогерка додає, що найстаріший хрест датується 1771 роком.

“Згідно з написом, поховане під ним немовля. Багато могил з позначками 1822, 1855 року. Усі написи зроблені здебільшого по-українськи, з домішками старо-церковних слів. І скажіть мені після цього, що Одеса завжди була “русскоговорящей”! До речі, подібне кладовище є недалеко звідси – на вершині Шкодової гори, але там збереглося щось близько п’ятдесяти могил. Проте саме місце визначне, вважається центром Усатівської культури. Розкопки показали тут поховання, датовані 2 тисячоліттям до нашої ери. Як думаєте, чому про цвинтар знає так мало людей, хоча це одна з найвизначніших пам’яток не лише Одещини, але й України? Чому донедавна він був повністю зарослим та занедбаним? Чи не тому, що він ніяк не вписується в історію про те, як “Катерина заснувала Одесу”, яку так активно просувають і захищають малороси в Україні?”, наголошує IMama.

Спроби прибрати пам’ятник

У 2012 році відновилися спроби скасувати рішення про встановлення пам’ятника (і, як наслідок, його знесення). До Приморського, а згодом Одеського апеляційного суду позивалася Асоціації козацьких товариств “Січ. Вимагали скасувати рішення Одеської міськради від 2006 року про перенесення пам’ятника “потьомкінцям”, як незаконного. Це дозволило б прибрати пам’ятник засновникам Одеси під приводом відновлення на цьому місці монумента героям броненосця “Потьомкін”. Далі був вищий адміністративний суд в Києві та Верховний суд України, який позивачі програли.

Зеленський звернувся до міськради Одеси з проханням розглянути пропозицію про знесення

З початком широкомасштабного вторгнення дискусія про знесення пам’ятника відновилася. Петиція за знесення пам’ятника Катерині ІІ набрала 25 тисяч підписів, необхідні для її розгляду. У відповідь на петицію президент Володимир Зеленський звернувся до міськради Одеси з проханням розглянути пропозицію про знесення. Однак мер міста Геннадій Труханов заявив, що він проти знесення пам’ятника, а Одеса “інтернаціональне місто”.

Мер міста Труханов заявив, що підтримує створення паркового комплексу “Імперського та Радянського минулого”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ” експерт про значення останніх перемог на фронті

“Упевнений, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс “Імперського та Радянського минулого”. Куди має бути переміщена частина архітектурних пам’яток Одеси”, заявив Труханов.

“Саме зараз зручний час прибрати пам’ятник Катерині”

Станіслав Кульчицький, заступник директора, інституту історії України НАН України, доктор історичних наук:

“Я сам одесит і можу сказати, що пам’ятник Катерині це суто імперський проєкт, який зробили за лекалом тих, що стоять у Москві та Петербурзі. Він затверджує владу Росії над Північним Причорномор’ям. Він підкреслює, що саме Катерина заснувала Одесу 200 років тому, а до цього ніби не було Хаджибея. Сам пам’ятник суперечить новому погляду на вік Одеси, який не обмежувався містобудування царської Росії.

Зараз зручний час усунути цей пам’ятник, бо суспільство налаштовано більш менш однозначно щодо Росії

Пам’ятник має свою естетичну вагу і його можна пересунути у певне місце, де можемо утворити якийсь музей історичних пам’яток. Там говоритимемо про імперську та радянську тоталітарну пропаганду. А щодо того, що поставити на місце Катерини можуть бути різні думки. Зараз зручний час прибрати цей пам’ятник, бо суспільство налаштовано більш менш однозначно щодо Росії. Зараз ненависть до імперської Росії буквально пронизує українське суспільство. Що буде далі подивимося, але пам’ятник Катерині треба знімати зараз.

Одесити відчули на собі ту загрозу, яка для Харкова обернулася трагедією

В Одесі та Харкові співчуття до Росії, відчуття спорідненості було одним з найбільших серед усіх українських міст. Тільки після лютого цього року харків’яни та одесити стали ставитися зовсім по-іншому не просто до Путіна, а до росіян загалом. Раніше були великі баталії, чи залишати цей пам’ятник. А Труханов я з подивом це чую дося висловлюється, що пам’ятник Катерині треба залишити. Але тепер одесити, я думаю, не будуть заперечувати проти усунення монументу. А якщо і будуть, то це не така велика частина містян, як було раніше. Одесити відчули на собі ту загрозу, яка для Харкова обернулася трагедією. Тому проблему з пам’ятником треба вирішувати зараз”.