Газ по 100 гривень за кубометр: для кого опалення взимку може стати золотим – сюжет (Відео)

Платіжки за газ

Повномасштабна війна росії проти України

У такій пастці ОСББ вже не перший рік

Газ по 100 гривень за кубометр. Із таким тарифом ризикують розпочати опалювальний сезон щонайменше 60 тисяч українців, порахували у Спілці споживачів компослуг. Це мешканці ОСББ, у будинках яких є власні дахові котельні. Подекуди вони не можуть укласти договори з постачальниками палива. Як наслідок – опалення взимку може стати золотим.

Бровари, Київщина. Типові багатоповерхівки міста. Їхні мешканці взялися самі ґаздувати у помешканнях. І створили ОСББ. Здавалося б, проблем має стати значно менше. Проте з’явилося одне “але”. Цієї зими, кажуть, ризикують залишитися або без тепла, або з платіжками із захмарними цінами.

Один із будинків маю свою котельну – дахову. Працює вона на газі. Але купити паливо ОСББ не може. Проблема, зокрема, через суперечність у законах. У одному документі держава прописала, ОСББ – не бізнес. Відповідно купувати газ такі будинки мають за цінами для населення. А у інших офіційних документах таке вказати забули. А ще, стверджують, закупити газ мешканці можуть лише у “Нафтогазу”. І тут, кажуть, почалося.

“Є населення. І воно купує газ за тарифами як для населення. Це нам по телевізору всі розказали. Відповідно населення спить спокійно. Але є ОСББ, які купують не як населення, а на спеціальних умовах”, – розповідає голова правління ОСББ Наталія Ретта.

А виконати їх не можуть, додають у цьому броварському ОСББ. Наприклад, мешканці мають відкрити спеціальний рахунок банку, з якого би постачальник міг автоматично знімати кошти. Аби таке зробити – треба провести збори ОСББ.

“Всіх на місці немає. Люди повиїжджали, але з 19 вересня набув чинності закон, який забороняє укладати договори списання. Але “Нафтогаз” все-одно вимагає їх укладати. Це виглядає так: у вас є рахунок, якщо ви не вчасно сплатили, то вони списують самі”, – додала голова правління ОСББ.

У “Нафтогазі” повідомили: “ОСББ в контексті умов Положення визначено як виробник теплової енергії. Отже, ця вимога поширюється на ОСББ також. Механізм списання коштів застосовується постачальником природного газу за умови порушення споживачем своїх зобов’язань”.

Не буде документу – не буде й газу, додають у ОСББ. Кажуть, якщо не укладуть договір про закупівлю палива, то автоматично перейдуть на послугу “постачальника останньої надії”. А це знову ж таки “Нафтогаз”, але проблема тут вже у ціні. Населення платить за кубометр газу близько 8 гривень.

Натомість якщо ОСББ потраплять до категорії “бізнесу”, то блакитне паливо для них вартуватиме близько 100 гривень за куб. Ціна тут змінюється щоденно.

“Ми зі свого боку, як комітет, піднімали це питання. Вони обіцяли розібратися. Але мені видається, що там залишилися проблеми. Мені здається, що ситуація є такою. На “Нафтогаз” зараз впала дуже велика кількість споживачів. З великою кількістю нової роботи. І через те, що облгази на них перейшли, постачальник останньої надії на них перекинули. І у них не вистачає спроможності, аби з такою мережею працювати”, – наголосила членкиня комітету Верховної Ради з питань енергетики Інна Совсун.

У такій пастці ОСББ вже не перший рік. Так було й минулого. Тоді все вирішив уряд у ручному режимі за кілька днів до опалювального сезону.

“Історія триває вже 2-3 роки. Ці ОСББ, які мають дахові котельні, їх приблизно 600 по країні. А це не мало і не багато – 60-70 тисяч людей, які мешкають у цих будинках. Сподіваюся, що рішення таки знайдуть. І вони зможуть купувати газ як населення. Не по 7,42 як для Теплоенерго, але по 7,99 як для населення”, – повідомив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Але й без газових з’ясувань стосунків проблем ОСББ цього року вистачає. Як пережити зиму, якщо не буде ані газу, ані світла? І тут все залежить від самих мешканців багатоповерхівок. Бо готуватися треба було ще вчора.

“Ми можемо залишитися без світла, яке ганяє насоси і котельня не зможе працювати. Для цього ми поставимо генератор. Щоб не заморозити систему у випадку чого. Але й може не бути газу. Проблема велика. Наші котельні працювати на дровах не можуть. Зробили на вулиці мангал. Дрова заготовлені. Можна буде на дровах щось підігріти, зварити”, – підсумував керуючий справами ОСББ Олександр.

Ці ОСББ вже завершили велику ревізію вікон. Аби взимку вони не випускали тепло. А мешканців закликають мати теплі ковдри. Додають, що навіть якщо все мине без надзвичайних ситуацій, у помешканнях буде холодніше, аніж минулими роками. Країні потрібно економити. Газ та світло – особливо.

Сергій Барбу, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: Українці можуть отримати компенсацію за комунальні послуги: за яким умов

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.