РФ висунула вимогу до УЄФА дискваліфікувати тренера збірної України Петракова за бажання воювати проти окупантів

Російський футбольний союз звернувся до керівництва УЄФА з листом, у якому звинувачує Петракова у “дискримінації росіян і нездатності зберігати політичний нейтралітет”.

Заступник генерального секретаря РФС Денис Рогачов як доказ провини Петракова процитував коментарі, опубліковані у двох газетах – італійській Corriere dello Sport та російській Sport Express.

У листі він звинувачує українця в порушенні кодексів поведінки через заклики заборонити росіянам займатися міжнародним спортом і розповіді про бажання вступити у ЗСУ.

Останні коментарі Петраков уперше зробив у квітневому інтерв’ю The Guardian. Петраков тоді говорив, що невдовзі після вторгнення Росії він розмовляв із членом уряду України про приєднання до територіальної оборони. Йому повідомили, що його вік і відсутність військового досвіду роблять це нерозумним.

“Я думав, якщо вони [росіяни] прийдуть до Києва, я візьму в руки зброю і захищатиму своє місто. Мені 64 роки, але я відчував, що це нормально. Я думаю, що зможу вбити двох чи трьох ворогів”, – цитує інтерв’ю українця The Guardian.

РФС стверджує, що коментарі Петракова порушують кодекси ФІФА та УЄФА, які забороняють “будь-яку дискримінацію щодо країни” і спрямовані на просування футболу “в дусі миру”.

В Українській асоціації футболу, коментуючи скаргу росіян, заявили таке: “Про яку дискримінацію може йтися щодо нації, яка свідомо здійснює геноцид проти іншої нації?”

Контекст:

Виконком Української асоціації футболу (УАФ) призначив Петракова в.о. головного тренера збірної України з футболу 17 серпня 2021 року. Він змінив Андрія Шевченка.

За три місяці після того, як збірна України вийшла у плей-оф кваліфікації відбору на ЧС 2022, виконком УАФ затвердив Петракова головним тренером.