Імовірно, поцілили з “Іскандерів”: усі подробиці ракетного удару по ПАЕС

обстріл ПАЕС

Повномасштабна війна росії проти України

отерпілих серед персоналу станції немає

У Миколаївській області в ніч проти 19 вересня російська армія ракетами обстріляла промислову зону Південноукраїнської атомної електростанції.

Як повідомляє у Facebook НАЕК “Енергоатом”, потужний вибух стався всього за 300 м від реакторів ПАЕС. Ударною хвилею було пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південоукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі.

В “Енергоатомі” зазначили, що наразі всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. Потерпілих серед персоналу станції, на щастя, немає.

“Акти ядерного тероризму рашистів загрожують усьому світові. Їх треба негайно зупинити, аби не допустити нової катастрофи!”, – йдеться в заяві НАЕК.

Оперативне командування “Південь” повідомило у Facebook, що окупанти, ймовірно, випустили по станції ракету “Іскандер” класу “земля – земля”. 

В “Енергоатомі” продемонстрували вирву від нічного вибуху ворожої ракети у промисловій зоні Південноукраїнської АЕС: діаметр – 4 м, глибина – 2 м.

Як повідомив керівник “Енергоатому” Петро Котін, наразі проводяться експертизи щодо того, чим саме стріляли окупанти. “Енергоатом” вже звернувся до МАГАТЕ.

“Зараз перший випадок протягом останніх трьох місяців, коли не тільки ракета прилетіла, але вона вибухнула безпосередньо біля атомної станції. 270 метрів від трьох ядерних реакторів. Такої потужності вибух пошкодив контайменти, які захищають ядерні реактори. Окрім ядерного тероризму ніяк це охарактеризувати по–іншому неможливо. Кремль не збирається припиняти свої терористичні дії. Вони зараз розповсюджують їх також і на атомні електростанції”, – наголосив Котін.

Нагадаємо, Зеленський закликав зупинити росію, яка обстрілами українських ядерних об’єктів наражає на небезпеку весь світ.

Як повідомляв 5.ua, Зеленський заявив, що на окупованій Запорізькій АЕС перебувають 500 російських бойовиків. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.