Чи буде перерахунок пенсій наступного року: відповідь Мінсоцполітики

Плановою датою щорічної індексації пенсій та інших компенсаційних виплат для українців призначили 1 березня.

Незважаючи на те, що пріоритетом бюджету-2023 є оборона та безпека України, 2023 року перерахунок пенсій також відбудеться. Буде це згідно з плановою датою щорічної індексації, наголосила міністерка соцполітики Оксана Жолнович.

Вона відзначила, що пенсіонери є незахищеною категорією з невеликими пенсіями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де і як перевірити, чи нарахували субсидію. Інструкція

“Не проіндексувати пенсії означає значно погіршити становище пенсіонерів. Тому ми плануємо провести індексацію. Вона запланована на березень”, підкреслила Жолнович

Водночас витрати на органи держвлади 2023 року скоротять майже на 12 млрд грн.

Деяким категоріям пенсії проіндексують лише після війни. Це стосується, зокрема, держслужбовців, народних депутатів та науковців.

В Україні 2023 року збільшиться вимога до стажу для отримання пенсій на 12 місяців. Переважна частина 60-річних змушена буде працювати до 63 та 65 років.

Наступного року для отримання пенсій вчасно треба мати щонайменше 30 років стажу. Такими є розрахунки Міністерства соціальної політики.

А 2028-го вийти на пенсію в 60 років зможуть лише 55% українців, ще 5% працюватиме до 65 років, а 40% до 63. Загальний пенсійний вік залишився на рівні 60 років. Однак через прив’язку до стажу ця норма стосуватиметься не всіх.