Туристів з РФ відтепер не пускатимуть у Польщу й країни Балтії

Литва, Латвія, Естонія та Польща від сьогодні запроваджують заборону на в’їзд громадян Росії з туристичними шенгенськими візами, виданими, зокрема, і в інших країнах ЄС.

З 19 вересня росіяни суходолом зможуть перетнути кордон з Євросоюзом лише у Фінляндії, передає Gazeta.ua.

“Естонія з Латвією, Литвою та Польщею вирішили спільно обмежити можливості туризму для громадян РФ, щоб захистити громадський лад і безпеку. Зараз неможливо гарантувати, що російські туристи, які прибувають через Естонію у ЄС, не становитимуть ризику для безпеки”, ідеться у спільній заяві прем’єр-міністрів чотирьох країн.

Прем’єри зазначили, що поїздки до Європейського союзу привілей, який не належить до прав людини. Винятки діятимуть лише для водіїв вантажівок, дипломатів і тих, хто в’їжджає у країну з гуманітарних причин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянам тут не раді: Латвія обмежила в’їзд громадянам РФ

З 19 вересня Швейцарія зупинила спрощене видавання віз росіянам.

На початку вересня країни Євросоюзу домовилися зупинити дію угоди про спрощене видавання віз громадянам РФ. Це призвело до збільшення візового збору з 35 до 80, збільшення часу оформлення візи й пакета документів, а також до посилення правил видавання багаторазових віз.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка країн ЄС, зокрема країни Балтії, Польща й Чехія закликали повністю відмовитися від видавання віз громадянам РФ.

11 серпня Естонія вирішила заборонити в’їзд на свою територію громадянам Російської Федерації із шенгенськими візами, виданими естонським урядом. Естонію підтримала Литва. Також нові обмеження для росіян готує Фінляндія. У червні Естонія завершила будівництво першої укріпленої ділянки кордону з Росією. А 16 серпня там за пів дня знесли радянські танки й монументи. Того ж місяця країна також анулювала візи російським пропагандистам.