“Усе, що можна було зробити – зроблено”: як Черкаси готуються до опалювального сезону (Відео)

Котельня

У Черкасах закликають людей запасатися теплими речами, витримкою і вірою в ЗСУ

Це індивідуальний тепловий пункт, він з погодним регулюванням. Такий пункт, де можна самостійно встановлювати температуру та контролювати витрати, вже давно не дивина, щоправда, є він далеко не в усіх багатоповерхівках, каже голова ОСББ Олена Міняйло. Такий установила в усіх будинках, якими управляє.

А ще замінили вікна в місцях загального користування та утеплили фасад. Це допомагає заощадити до 50-ти відсотків на опаленні. За однокімнатну це дешевше майже на тисячу. Якщо опалення буде стабільне – мерзнути точно не будуть, а от у разі вимкнення – всі ввімкнуть обігрівачі.

“Ми маємо розуміти, що ні електромережа не витримає, ми можемо опинитися без світла, не просто без обігрівачів, а і без світла. Будинкам, я повторюсь, майже 30 років, електромережа не розрахована на таку потужність, яка є на сьогодні, на кожну квартиру договір на 3 кіловати”, – пояснює голова ОСББ

Люди розповідають, теплі речі скупили ще з літа. Але холоду не бояться, страшніші ракети окупантів.

“Не боюсь, зовсім не боюсь, аби тільки війни не було, не треба ні води, нічого, аби тільки був мир”, – наголошує Софія Шептенко.

Це одна із котелень черкас, точну їх кількість, як і місце розташування теплокомуненерго не розголошує, навіть якщо одна із них припинить роботу – колапсу у місті не буде.

У цій котельні позмінно працюють четверо фахівців, відходять від обладнання лише під час тривог. Всі тестування провели, котли оновили, розповідає оператор котельні Яків.

“У котлі, бачте, згідно з температурним графіком: як холодніше – то сильніше, але все одно тільки на гарячу воду його хватає, а так у нас ще для підтримки газові котли стоять, бо самого його – він не потягне”, – зазначає оператор котельні Яків Солоз.

Газ у сховищах є, кажуть у Черкаситеплокомуненерго, оптимізму на майбутню зиму додають і успіхи ЗСУ.

“Після вдалих дій ЗСУ на харківському напрямку, від душі відлягло, ворог відкинутий подалі від родовищ природного газу в районі Шебелинки і це дає додаткову впевненість в тому, що ми нормально пройдемо опалювальний сезон, хоча ці падлюки не мають ні честі, ні гідності, б’ють по цивільній інфраструктурі”, – обурюється директор КП “Черкаситеплокомуненерго” Павло Карась.

Директор Теплокомуненерго говорить: у разі пошкодження деяких котелень – все місто без опалення не залишиться.

“Ми розробили схеми переключення між нами, черкаською ТЕЦ, між нашими котельнями, схеми заміщення для об’єктів критичної інфраструктури газу іншим видом палива. В такій ситуації ми будемо використовувати дизельне паливо, тобто такі схеми розроблені, все, що можна було зробити технічно – зроблено”, – переконує Павло Карась.

А у квартирах не похолоднішає, температуру теплоносія знижувати не будуть. А от ідеї користувачів соцмереж ставити у квартирах буржуйки не підтримує.

Але навіть висока готовність стовідсоткової гарантії на стабільний опалювальний сезон дати не може. Тому у Черкасах закликають людей запасатися теплими речами, витримкою і вірою в ЗСУ.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”