Наші міста: на що окупанти перетворили унікальне місто соляних печер – Соледар (Відео)

Соледар

“Наші міста”: цикл матеріалів про українські території, що зіткнулися з окупацією

Соледар з його підземеллями не раз потрапляв до Книги рекордів

Одне з найстаріших світових родовищ солі. Соледар, Донеччина. Невелике затишне містечко регіону. Мільйони років тому тут була морська гладь. Про океанічне минуле цієї місцини нагадують величезні поклади солі.

Століття тому тут сталася справжня соляна революція. Тоді під містом з’явилися величезні кілометрові печери. Бо сіль вибрали, а пустоти залишилися.

Тут справжнє підземне місто. І воно живе! Одну з печер облаштували під концертну залу. До великої війни тут давали концерти. Навіть джазфестиваль проводили.

На глибині трьохсот метрів можна було новий рік відзначити. Тут щороку прикрашали ялинку. Облаштували і підземну церкву. Одним словом – подивитися було на що. За таку дивовижу Соледар з його підземеллями не раз потрапляв до Книги рекордів. Але окрім забав, у цьому підземеллі можна було і підлікуватися. Тут працював санаторій.

А ось такий вигляд Соледар має тепер. Понищені будинки, згарища, вбиті українці. росіяни перетворили Соледар на лінію фронту, тобто справжнє пекло.

Безлюдні вулиці знову загомонять. Варто лише прогнати ворога з нашої землі. Підземелля у Соледарі – унікальне місце Європи. Таких на континенті зовсім мало. От чим, наприклад, Соледар гірший від шахти у польській Величці? Хіба що останню внесли до світової спадщини ЮНЕСКО. Так має бути і з соледарським підземеллям. Але це вже після перемоги.

Сергій Барбу, “5 канал”.

Читайте також: Бермудський трикутник для рашистів: історія нескореного Херсону – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.