Чи можна виїхати за кордон із простроченим паспортом – роз’яснення прикордонників

Зазвичай із простроченим паспортом за кордон українців не випускають.

Але у певних випадках дію паспорта для виїзду за кордон можна продовжити. Про це повідомляють у Державній прикордонній службі України.

Прикордонники зазначають, що виїзд із закордонним паспортом старого зразка можливий, якщо документ не втратив чинність.

“У постанові Кабміну України від 07.05.2014 № 152 чітко зазначено, що паспорти громадянина України для виїзду за кордон на підставі документів, поданих до 01.01.2015, є чинним протягом строку, на який його було видано”, – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За пів року заблокували десятки точок втечі ухилянтів за кордон: де найбільше

У ДПСУ також пояснюють, що пропуск можуть дозволити, якщо прострочений паспорт був продовжений у Державній міграційній службі чи посольстві або консульстві України за кордоном.

Прикордонники нагадали, що відповідно до Закону України “Про порядок виїзду з України й в’їзду в Україну громадян України” пропуск може здійснюватися ще й за такими документами:

дипломатичним паспортом,

службовим паспортом,

посвідченням особи моряка,

а також за іншими документами, передбаченими міжнародними договорами України.

Кабінет міністрів вніс зміни до правил перетину державного кордону громадянами України. Рішенням уряду знято обмеження щодо кількості виїздів за кордон для осіб з інвалідністю та осіб, які їх супроводжували, повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Чоловіки-студенти отримали право на виїзд за кордон під час дії військового стану. Це стосується студентів, які навчаються за кордоном за денною чи дуальною формою навчання, але не змогли вчасно продовжити навчання через війну, оскільки перебували в Україні.

Уряд ухвалив рішення щодо виїзду за кордон моряків. Вони матимуть можливість виїжджати за межі України лише за погодженням територіального центру комплектування.

З 1 вересня військовозобов’язані українці можуть виїжджати у відрядження за кордон. Перебувати там дозволять протягом семи днів. Але для цього потрібно буде внести 200 тис. грн застави.