“Кохайтеся чорнобриві, та не з москалями”: як проходила генеральна репетиція вистави “Катерина” в Одеській опері (Відео)

Вистава в Одесі

Повномасштабна війна росії проти України

Щоб написати оперу, автор музики мандрував українськими селами, аби пройнятися творчістю Шевченка

“Прохання, не плутайте акторів із москалями”. Напередодні прем’єри опери “Катерина” в Одеському оперному театрі режисерка постановки звернулася до глядачів із проханням відокремлювати персонажів та реальних росіян. Каже, актори побоюються, що їх може не сприйняти публіка. Сьогодні в Одеській опері довгоочікувана прем’єра “Катерини”. Музику писали кілька років, а через пандемію та війну виставу кілька разів відкладали. Журналістка “5 каналу” була на генеральній репетиції та розповість про грандіозну постановку.

Солісти театру репетирують фрагмент з опери “Катерина”. Вертеп розповідає історію молодої дівчини. Цій акторці дісталася роль шинкарки.

“Я по своїй натурі така більш м’якша, граційна, а шинкарка, знаєте, має бути така українська жінка, тому треба себе трошки перелаштувати”, – каже Катерина Лян.

Щоб написати оперу, автор музики мандрував українськими селами, аби пройнятися творчістю Шевченка.

“Я вирішив так, що там буде не тільки по “Катерині”, а по всій творчості Тараса Шевченка і почав шукати твори, які підійдуть для арії, для дуетів, хотілося показати атмосферу ця драма в якій вона проходила і показати наші народні традиції, обряди, тому виникла ідея задіяти хор”, – розповів автор музики і лібрето опери “Катерина” Олександр Родін.

Аби досягнути атмосфери, актори на сцені самі відтворюють звуки природи. Акцент зробили на автентичній Україні того часу.

“Масштабні сцени, де відбуваються обряди: є Івана Купала – стрибки через багаття, є купальські обряди нічні, зимове Різдво, осінній ярмарок надзвичайний, справжнє українське життя з усіма його принадами та трагедіями”, – наголосила режисерка-постановиця опери “Катерина” Оксана Тараненко.

Крім того, Катерина – чудова заміна російським творам, які грали в театрі до війни.

“В репертуарі, не секрет, не дуже багато українських творів і не дуже хочеться розглядати ту шароваршину, яка ставилася, час минув. Треба сьогодні заявляти світу про те, що ми європейська держава і ця європейськість повинна бути не на словах, а лунати в музиці, чого композитор безпосередньо досягнув”, – зауважила генеральна директорка Одеського національного  академічного театру опери та балету Надія Бабич.

Ідея поставити “Катерину” з’явилась ще кілька років тому, однак репетиції почали восени торік. Прем’єра опери “Катерина” мала відбутися ще наприкінці березня. Утім, через повномасштабне вторгнення росії театр закрили, а частина митців роз’їхалися. Відновили репетиції у липні.

“До репетицій не було важко повертатися, навпаки, ми ж з радістю поверталися, адже це наша улюблена справа. Вони стали довші по часу, адже береться заділ, що буде якась повітряна тривога чи ще щось”, – повідомив актор театру Богдан Панченко.

Через війну частина акторів вирішили залишитися за кордоном, тож з іншим складом довелося деякі елементи відпрацьовувати з нуля.

“Довелося дуже швидко перестраювати мізансцени, які вже були поставлені, у кожного була своя пара, вони вже знали один одного. Прийшлося багато перероблювати. Що стосується звуку, ми робили все, аби не форсувати і замінити тих людей, яких нема”, –  наголосив хормейстр-постановник опери Валерій Регрут.

Дехто з акторів, які поки що залишаються за кордоном, беруть участь в іноземних заходах, а також – у прем’єрі в одеському Оперному.

“Я приїжджаю на всі вистави з-за кордону, адже в мене батьки важкі хворі, я їх вивезла, але як тільки відкрився театр, я стала приїжджати, це мій дім, це моя сцена, я 20 років віддала цьому театру. Я у Румунії зараз з дитиною і батьками, і на всіх концертах кажу: 8 годин на машині до війни. І щоб люди це могли зрозуміти, наскільки це близько і наскільки може прийти в їх дім також, як і в наш”, – зазначила акторка Аліна Ворох.

Режисери опери жартують: “Катерина” виявилася пророчим твором. Й звертаються до глядачів із проханням не бити акторів, що грають москалів.

“Військо москальське з самого початку зробили мародерами, зомбі, яких справедливо смерть косить безжально та безкінечно. Прохання не плутати виконавця в ролі Івана москаля, бо хлопці трохи побоюються, вони дуже виразні, не плутати персонажа, якого вони втілюють і постать артиста, щоб після вистави артистів не побили!”, – підсумувала Оксана Тараненко.

Прем’єрні покази опери Катерина відбудуться 17 та 18 жовтня в Одеському Оперному театрі.

Ольга Дунська, Одеса “5 канал”

Читайте також: Із покоління в покоління: як проходить осінній ярмарок народного мистецтва в музеї просто неба в Пирогові

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.