Коні-переселенці: на Рівненщині може з’явитися центр іпотерапії для військових та ВПО – сюжет (Відео)

Іподром у Рівному

Повномасштабна війна росії проти України

У місцевих конюшнях утримують понад півсотні коней

Центр іпотерапії для військових і переселенців з’явиться на Рівненщині. Його планують створити на базі державного іподрому у Мирогощі. Від початку повномасштабної війни туди перевезли 40 коней з різних місць нашої держави.

Микола з родиною приїхав на Рівненщину з Харкова. Дізнався про кінний клуб у Мирогощі і захотів доглядати за тваринами. Тепер хлопчик піклується про одного з коней і вміє їздити на ньому верхи.

“Я почув, що тут є конюшня, я вирішив прийти подивитись на коней. А потім мене щось потянуло кататись на конях, тренуватись”, –  каже переселенець Микола Овсянніков.

У місцевих конюшнях утримують понад півсотні коней. Більшість із них після початку повномасштабної війни перевезли сюди з Київської, Сумської, Луганської, Донецької областей. Найближчим часом чекають 12 тварин з Одещини.

“Останні приїхали з Енергодару, Марганець, район атомної станції. 4 ірландських 2-річних коня, народжені в Ірландії”, –  розповіла заслужена майстриня України з кінного спорту Вікторія Марущак.

Коні тут переважно спортивні. Але керівники клубу вирішили не обмежуватися заняттями для спортсменів, а й опанувати іпотерапію. Це метод лікування, що ґрунтується на взаємодії людини з навченим конем. Таку терапію вже випробовують на собі перші дві пацієнтки –  дівчинки з вадами розвитку.

“Ходять у нас дві дівчинки, ми на поні з ними займаємося. Одна вже довго ходить – два місяці. Вона не розмовляла, а тепер вже розмовляє”, – додала Вікторія Марущак.

У планах керівників області створити на базі державного іподрому центр іпотерапії для військових та переселенців.

“Наші хлопці зараз потребуватимуть допомоги. Наш район прийняв найбільше ВПО. Їм теж потрібна реабілітація. І на базі цього закладу, разом з громадами ми можемо створити заклад, який буде повноцінний”, – зауважив начальник Дубенської військової адміністрації Всеволод Токарський.

Мирогощаснький іподром – це власність Фонду державного майна. І вже найближчим часом його планують виставити на продаж. Представниця фонду зазначає: із приватизацією запізнилися щонайменше на два десятки років.

“Громада разом з ОДА готові зробити такий спільний проєкт, знайти інвестора, щоб зробити тут готель, центр іпотерапії, іподром, і я думаю, що це буде хороший приклад приватизації”, –  наголосила в.о. голови Фонду державного майна України Ольга Батова.

Поки триває розробка бізнес-плану. До створення соціального проекту запрошують інвесторів і меценатів, аби створити потужний клуб іпотерапії і навчальний центр.

“Більше 20 років тому тут був діючий іподром. Зараз він не функціонує. Але є особливість, поруч аграрний коледж, де готують кінників. Цього року набрали 23 студента на цю спеціальність. Тому це також буде база для навчання для даного коледжу”, –  підсумував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

До складу приватизаційного лоту Мирогощанський іподром, входить понад 30 об’єктів. Стартова ціна – 780 тисяч гривень. За лот можна буде позмагатися на електронному майданчику Prozzoro вже у листопаді.

Наталія Світлова, Рівненська область, “5 канал”

Читайте також: Реабілітація за допомогою коней: як на Львівщині лікуються поранені українські воїни – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.